Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

“ЯК ЗМУСИТИ СЕБЕ ПОЇСТИ” ТА “ЯК ПЕРЕСТАТИ ЗАЇДАТИ СТРЕС”: ПОРАДИ НУТРИЦІОЛОГА

10 Квітня 2022 14:46
Софія Чебан
“ЯК ЗМУСИТИ СЕБЕ ПОЇСТИ” ТА “ЯК ПЕРЕСТАТИ ЗАЇДАТИ СТРЕС”: ПОРАДИ НУТРИЦІОЛОГА

У кожного процес переосмислення подій та стрес проходить по – різному. Хтось заїдає стрес, а комусь і шматок хліба в горло не лізе. Обидва випадки не є нормальними. «Як змусити себе поїсти» та «як перестати заїдати стрес?» Відповідь одна на обидва запитання: подбати про гормони.

⚪ Дофамін. Хімія нагороди себе. Завершуйте справи (навіть мікросправи)


🛀 Робіть ритуали турботи про себе — самомасаж, нормальна гігієна порожнини рота, довге розчісування (мікроциркуляція), просто полежати.


🥑 Максимально збалансований раціон.
Тут є і зворотний бік — переїдання від нагороди себе їжею, заповнення нею порожнечі, пригнічення тривоги. Але варто пам’ятати, що їжа — це паливо, а не дестрессер. Дивіться адекватно на те, що робите.
⭐ Святкування невеликих перемог. Хваліть себе! Наприклад, за попередній пункт.

⚪ Серотонін. Стабілізатор настрою


🏃‍♀Аеробне навантаження: зарядка, присідання, активна ходьба, просто повільна прогулянка на природі. Але думками бути не у новинах, а разом із температурою, вологістю, вітром. Спостерігайте, вивчайте, дивіться як гарно, природа неймовірна, хоч п’ять хвилин на день.
🌬 Дихальні вправи.

⚪ Ендорфін. Він ще й природне знеболювання.


😃 Сміх.
👃Аромамасла.
🫖 Зелений чай, трави.
🍫 Гіркий шоколад, ваніль.

⚪ Окситоцин


🤝 Обійми, навіть просто тримати когось за руку (обійняти себе теж можна).
👩‍👧Час із дітьми, сім’єю, домашніми тваринами.
❤️ Говорити компліменти.

⚪ Мелатонін. Кращого відновлення ще не вигадали.⠀


🛌 Сон, краще до 22-23:30, але важливіше просто висипати норму 6-8 годин хоч інколи, хоч добираючи денним сном. У повній темряві, прохолоді, бажано під важкою ковдрою.
💡Зниження світлового навантаження після заходу сонця (без яскравого та блакитного холодного світла, перевести гаджети в нічний режим).
☕Зниження стимуляторів (кави та алкоголю у тому числі) увечері.

Зі статті нутриціолога Анастасії Голобородько

Поділитись
Зараз читають