Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Ренійський спортсмен-дефлімпієць Максим Куля завоював «срібло» на першості Європи з дзюдо

10 Травня 2023 10:00
Микола Григораш
Ренійський спортсмен-дефлімпієць Максим Куля завоював «срібло» на першості Європи з дзюдо

Минулими вихідними у столиці Болгарії Софії завершився чемпіонат Європи з дзюдо серед спортсменів із порушеннями слуху. Україну на цій першості представляли 23 спортсмени, які за два змагальні дні здобули одразу 20 нагород, 18 з яких в особистій першості та 2 – у командній. Серед 6 срібних призерів, які виступали в особистій першості, був і спортсмен із Рені Максим Куля, який виступив у ваговій категорії 90 кг.

«Вся наша сім’я переживала за Максима і, як завжди, «тримали кулаки», чекали від нього звісток. Особливо дідусь Діма, якому 85 років, він живе у Нагірному. Він затятий уболівальник Максима і завжди чекає на результати виступів коханого онука… І ось перемога – це солодке слово після довгої роботи над собою, виснажливих тренувань та зборів! Ми були такі горді, що на чемпіонаті в Софії було піднято прапор України і пролунав наш гімн. Особлива подяка тренеру Олегу Співаку та головному тренеру України Харламову за підготовку хлопців. Головна нагорода для тренера – бачити результати своєї роботи у перемогах своїх бійців. Вітаю мого сина Максима, яким я пишаюся, завжди підтримую та бажаю нових звершень, і всіх хлопців, які представляли Україну на чемпіонаті Європи!», – поділилася враженнями з інтернет-виданням “Махала” мама спортсмена Тетяна Куля.

За її словами, дефлімпійська збірна на великі змагання завжди добиралася літаком, проте цього разу хлопці їхали автобусом із Дніпра до Софії дві ночі та день. Проїзд видався для спортсменів дуже виснажливим і одразу наступного дня розпочався чемпіонат. Разом із Максимом Одеський регіональний центр з фізичної культури та спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» представляв ще один спортсмен – одесит Іван Костенко (вагова категорія 60 кг), який став бронзовим призером цієї першості.

Фото з соцмереж

Зазначимо, що минулого року Максим Куля брав участь у ХХІV Літніх Дефлімпійських іграх у Бразилії та став володарем золотої медалі, яку виборов у командному заліку.

Максиму 32 роки, він кандидат у майстри спорту України. Молодий чоловік народився у селі Долинському Ренійської громади, а потім родина переїхала до Рені. Він навчався у Болграді у школі-інтернаті для дітей із проблемами слуху, успішність була на «відмінно». З раннього дитинства займається спортом: вільна боротьба, греко-римська боротьба, самбо та дзюдо. Закінчив Південноукраїнський педагогічний університет ім. Ушинського в Одесі за спеціальністю фізвиховання.

Поділитись
Зараз читають