Знайомі нам суші мало чим нагадують страву, яку вигадали в XVII столітті японські бідняки. В оригіналі це рубана міцно засолена риба не кращої якості, яку для тривалого зберігання перекладали шарами прокислого ферментованого рису. Надалі цю просту страву поступово почали називати sushi.
В наш час у рецептах переважає свіжа або слабосолона риба. Прокислий рис замінили на розсипчастий варений, заправлений оцтом і різноманітними соусами. Згодом, кухарі додали гастрономічного розмаїття, міксуючи морепродукти з нетрадиційними інгредієнтами – овочами, фруктами, травами, сирами та іншими продуктами.
Недосвідчені поціновувачі японської їжі цілком справедливо вагаються обирати навмання. Ресторани та сервіси доставки суші на замовлення пропонують декілька різновидів цієї страви, що помітно відрізняються формою, складом та смаковими палітрами.
Тому розглянемо найпопулярніші варіанти:
Роли найменш схожі на оригінальні японські суші – сашимі чи нігірі, але пропонують більший вибір інгредієнтів. В них додають свіжу чи оброблену рибу, морепродукти, вершковий або твердий сир, овочі, м’ясо і навіть фрукти. Зовнішня форма і склад теж різняться.
Роли – найпопулярніший вид суші за межами Азії. Тому 80% асортименту ресторанів і служб доставки зосереджені на них. Розглянемо декілька класичних «безпрограшних» варіантів, які зустрічаються майже всюди і точно порадують шукача нових кулінарних вражень.
Рол із крабом (рідше з лососем), авокадо та огірком, обсипаний кунжутом чи ікрою тобіко. Смак ненав’язливий, злегка солодкуватий. Хрусткий за текстурою. Сподобається тим, хто недолюблює сирі морепродукти і складні поєднання.
Рол із ніжним вершковим сиром та м’яким лососем та креветкою, що тане в роті. Іноді з додаванням авокадо, огірка, вугра. Має м’який, кремовий смак та обволікаючу, соковиту вологу текстуру.
В оригіналі це дуже смачний рол з вугром, авокадо й огірком, покритий ікрою тобіко. Слайси авокадо прикрашають його ззовні, імітуючи драконячу луску. Зазвичай щедро заправлений гострим японським майонезом і соусом унагі. Має багатий, яскраво виражений смак умамі із пухкою маслянистою текстурою. Привабить поціновувачів насичених та багатошарових композицій.
Рол із сирим тунцем, приправлений гострим соусом спайс. Нерідко доповнюється зеленою цибулею, огірком, крабом, ікрою тобіко, але в основі завжди тунець і гострий соус. Смак насичений, трохи пекучий. Має характерну хрустку структуру та яскраво виражену солодкість сирого тунця.
Щоб суші смакували найкраще, не забувайте замовити напої!
Роли темпура і спайсі найкраще поєднуються з пивом – легкими сортами на кшталт Asahi, Sapporo або Corona. Легкі білі та ігристі вина особливо добре поєднуються з тунецем та лососем. Найтрадиційніший варіант -зелений чай (Сенча або Гьокуро). Його легка освіжаюча терпкість м’яко перезавантажує язикові рецептори, підкреслює смак суші, не перебиваючи власним.
Замовити смачні суші в Одесі – https://bento.com.ua/sushi-c54/.
Шукайте в меню запечені роли або «темпура».
Перші – це звичайні роли, які після приготування покривають «шапкою» з сирного чи вершкового соусу та запікають. Теплова обробка надає їм м’яку текстуру та характеру скоринку.
У темпура термообробці піддають лише інгредієнти для внутрішнього начиння (наприклад, креветки, лосось або краб). Такі суші поєднують хрустку текстуру готової риби та свіжість інших продуктів. Сподобаються тим, хто полюбляє традиційний смак приготованих морепродуктів.
Суші – надзвичайно гнучка страва, яка дає змогу експериментувати з начинками та подачею. Вони можуть бути простими, традиційними, або вишуканими та креативними. Пропонують незліченне розмаїття смаків і текстур. Доставка додому дозволяє кожному відчути себе кулінарним дослідником із максимальним комфортом.
Більшість японських ресторанів мають в меню готові сети. Часто за акцією чи з привабливими знижками. Це вигідна пропозиція, яка дозволяє замовити одразу багато позицій і не чекати довго. Зможете куштувати досхочу, обираючи серед безлічі смаків.