Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

ЗА РІК ЯЛПУГ МОЖЕ ОБМІЛІТИ НА МЕТР, ПОКАЗНИКИ ВЖЕ МЕНШЕ ЗА НОРМУ (ФОТО, ВІДЕО)

15 Листопада 2022 11:05
Ганна Ковальова
ЗА РІК ЯЛПУГ МОЖЕ ОБМІЛІТИ НА МЕТР, ПОКАЗНИКИ ВЖЕ МЕНШЕ ЗА НОРМУ (ФОТО, ВІДЕО)

Посуха та знищені в її результаті посіви сільськогосподарських культур на півдні країни – тривожний сигнал не лише для аграрної галузі. Мліють озера та водойми, пересихають ставки, зникає вода в криницях.  На жаль, це стосується і найбільшого прісноводного озера Ялпуг.

За даними Болградського міжрайонного водного господарства в січні цього року показник рівня води в озері був 2 м 29 см, в травні 2 м 07 см, а на 14 листопада рівень впав до позначки 1 м 43 см, при нормі 1 м 60 см.

Чи можливе призупинення водопостачання в Болград і інші населені пункти через низькі показники рівня води? Болградський міський голова Сергій Димитриєв запевнив, що вода потрапляє у канал, бо були проведені роботи по його розчищенню та поглибленню. Якщо ж тенденція зміління збережеться, потрібно буде шукати альтернативне джерело води.

Згідно з бактеріологічними даними мінералізація води (по сухому залишку) лабораторії  «Причорноморський центр водних ресурсів та ґрунтів» та її показники знаходиться в межах 827 мг/л, не збільшується протягом останнього місяця, не дивлячись на зниження рівня. Для зрівняння в озері Китай показник – 5599 мг/л при рівні 0,06. Якщо пити воду з високою концентрацією мінералів, то солі не вимиваються, а, навпаки, накопичуються в організмі. 

Що з пляжною зоною в парку ім. А. С. Пушкіна? Болградське узбережжя раніше було заставлено мішками з піском, аби зупиняти воду. Щоб зайти на місток, що розташований в парку, потрібно було обережно пройти по камінню, щоб не намочити ноги, особливо коли проходили дощі. Зараз же можна побачити сумну картину – вода ледве доходить до краю містка.

На узбережжі є завезений пісок. Питаємося у Болградського міського голови, що з ним будуть робити.

«Планується провести роботу щодо розчищення дна озера, зараз якраз сприятливі для цього умови, поки що йде підготовка. Все ж таки сподіваємося, що рівень води підніметься та ситуація стабілізується, тому заздалегідь хочемо підготувати цю територію», – повідомив Сергій Димитрієв.

Критична ситуація рівня води повторюється періодично, залишається сподіватися на погодні умови, що зумовлять підвищення рівня води і вимирання флори та фауни Ялпуга можна буде уникнути.

Тетяна Манолова

Поділитись
Зараз читають