Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Як живуть та чим пишаються етнографічний та спортивний музеї села Зоря? (Відео)

27 Березня 2024 17:15
Валерій Гайдаржи
Як живуть та чим пишаються етнографічний та спортивний музеї села Зоря? (Відео)

Минулого тижня ми вже розповідали про життя Зорянського Будинку культури під час війни. Однак окремо слід зупинитися на тому факті, що на його території функціонують музей спортивної слави села Зорі та етнографічний музей болгарської культури.

При вході до Зорянського Будинку культури першим, що зустрічає відвідувачів, це музей спортивної слави села. Тут зібрані вражаючі колекції нагород, які є досягненням місцевих жителів та спортивних колективів.

“Ці нагороди були в особистих колекціях, у наших керівників спортивних клубів. Тому ми вирішили все зібрати в одному місці, щоб людям було зручніше. У нас є 150 майстрів спорту, 4 майстри спорту СРСР, маємо одного чемпіона світу та одного олімпійського чемпіона в дефлімпіаді. Також у нашому музеї є кубок, який виграла наша команда футболістів у 2011 році на обласних змаганнях. Тоді наші спортсмени отримали ось цей красивий, великий кубок і сертифікат на 1 мільйон гривень”, – розповіла директорка Зорянського БК Ірина Стоянова.

Етнографічний музей болгарської культури знаходиться на другому поверсі та називається “Голямата къща”, що перекладається з болгарської, як велика кімната, або ж як вітальня. В музей представлені три основні кімнати, які знаходились в кожному болгарському будинку.

“Історія створення цього музею дуже цікава, спочатку він був у вигляді етнографічної кімнати в нашій школі. З часом експонатів стало дуже багато, тому довелося перейти до нового приміщення. Вирішили перенести музей до Будинку культури, але на початку 90-х років будівля пришла в занепад, тому люди розподілили експонати по своїм домівкам. Після реставрації Будинку культури музей повернувся на своє місце”, – повідомила Ірина Миколаївна.

В етнографічному музеї також можна побачити різноманітні артефакти минулих епох, серед яких предмети побуту та знаряддя праці, а також національний одяг, що відображає культурну спадщину цього регіону.

Більш детально про діяльність цих музеїв можна дізнатися переглянувши наше відео.

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю інтернет-видання “Махала” і не обов’язково відображає позицію Фонду та його фінансових партнерів.

Поділитись
Зараз читають