Головне управління статистики в Одеській області провело моніторинг цін на продукти харчування та безалкогольні напої, щоб порівняти, наскільки зросла їх вартість за останні півроку. Результатами дослідження начальник управління Людмила Котвицька поділилася з інтернет-виданням “Махала”.
У січні-червні 2023 року індекс споживчих цін (індекс інфляції) по Одеській області збільшився до 105,5%.
Загалом за півріччя ціна на базові продукти зросла на 8,3%.
Найбільше в Одеській області збільшилась ціна на овочі – середня вартість зросла в півтора раза. Найсуттєвіше підвищились ціни на білокачанну капусту – у 3,3 раза, моркву – у 2,6 раза, кабачки – у 2,2 раза, ріпчасту цибулю – в 1,8 раза та баклажани – в 1,5 раза.
Також суттєво подорожчало м’ясо та м’ясопродукти: курячі порційні частини – на 16,4%, яловичина – на 15,9%, свиняча вирізка – на 15,0%, свинина – на 13,9%, сирокопчені ковбаси – на 12,2%.
Риба та продукти з риби теж становляться майже делікатесом, адже ціна на них зростає щомісяця. Так, вартість охолодженої риби зросла на 10,9%, філе червоної риби – на 9,8%, рибні консерви в олії – на 8,1%.
Любителі «солоденького» мали помітити суттєвий зріст цін на цукор, джем, мед, шоколад та кондитерські вироби. Більш за всіх подорожчала карамель (на 12,3%), зефір (на 8,9%) та кондитерські вироби з цукру (на 7,9%).
Найболючішім стало зростання ціни на хліб і хлібопродукти, адже їх купують частіше за все інше. Так, мешканці Одещини могли помітити подорожчання хліба, хлібобулочних та макаронних виробів.
Також подорожчало пшоно (на 8,9%) та ячні крупи (на 8,8%).
Однак є і гарні новини – ціна на деякі продукти значно знизилися, у порівнянні з минулорічними.
Найбільше за останні півроку подешевшали яйця – на 35,2% та сало – на 20,7%.
Також суттєво знизилася ціна на гречану крупу (на 19,4%), вартість якої у перший рік війни била усі рекорди, а також рис – на 12,6%.
Молочні продукти, окрім вершків, подешевшали – в середньому на 5,5%.
Олія та жири стали дешевше на 3,6%, морепродукти на 3,0%, крабові палички на 0,9%, банани на 13,9%, ягоди на 7,3% та апельсини – на 5,9%.