На півдні Одещини і досі печуть хліб і паски в печі, яку топлять виноградною лозою. Але вміння протопити піч та спекти в ній хліб і паски вже потроху занепадає. Молодь вважає за краще купити паску в магазині, ніж скористатися сімейними рецептами, які є в кожній родині, і зробити це самому. Бо труд цей важкий, багато нюансів. Протопити піч – то ціла наука.
Відомий в Болградському районі етнограф Олександр Полібза вирішив нагадати про вміння топити піч і способи її перевірки на готовність.

Він розповів про способи перевірки готовності печі, про які він чув, на сторінці «Бессарабія. Буджак» у Фейсбуці:
Олександр попросив підписників групи поділитися своїми знаннями, бо тема актуальна. Користувачі соцмереж активно включилися в обговорення. Це дуже тішить, мешканці Бессарабії, особливо сільської місцевості, ще не забули аромат хліба і паски з печі.
Ось декілька порад від користувачів соцмереж:
Мария Гажева
Печку топлю виноградной лозой добела на камнях. Потом выгребаю весь жар. На палочке накручиваю кусочек шерсти белой, стараюсь достать до середины печки, если верхушка шерсти жёлтая, значит можно закладывать пасочки, а если коричневатая, прикрываю ещё на пару минут печку и потом уже потихоньку закладываю.
Anna Trifonova Dunav
Мама проверяла шерстью – нанизывала кусочек шерсти на тростинку, если шерсть не загоралась и не темнела, можно было класть хлеб.
Надежда Койчева
Газетой, но обязательно мокрой и держали на весу в середине печки.
Ольга Боз Димитрова
Гусиное перо, белое. Просовывать в середину печки и смотреть – краюшки пера должны быть подвёрнуты и цвет пера должен остаться почти белый, это на Пасху. А на хлебушек – светло-коричневатый цвет пера -какой цвет такой и хлебушек. В пасхе у нас сахар и время выпечки другое. Так что способ проверенный и действует в любой печке.
Александр Чолак
У нас по цвету камней печки смотрели, побелели – пора загружать хлеб/паски и ещё каждая хозяйка знает, сколько и какого топлива по объёму надо закидывать в печку.

На жаль, старовинні рецепти випікання пасок поступово забуваються. Знімальна група «Махала» готує для вас унікальний репортаж. Ми побували в гагаузькій родині і дізналися старовинний рецепт паски. І з вами поділимося. Слідкуйте за публікаціями на сайті і в YouTube-каналі «Махала».
Тетяна Терзі
Фото Софії Чебан