Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Як проходить збиральна кампанія у селі Долинське Ізмаїльського району: проблеми та очікування

20 Червня 2024 14:00
Петро Хаджи-Іван
Як проходить збиральна кампанія у селі Долинське Ізмаїльського району: проблеми та очікування

Збирання ранніх зернових на півдні Одеської області стартувало на початку минулого тижня, а в ТОВ «Долинське-Нова» Ренійської громади Ізмаїльського району розпочали жнива 17 червня. Про хід та особливості збиральної кампанії цього року дізнавалася «Махала».

«Ці жнива нічим особливо не відрізняються від колишніх. У період вегетації посівів були посуха та сильна спека. За кілька днів до початку збирання пішли дощі, подекуди навіть рясні. На врожайність ранніх зернових вони вже не вплинуть, але позитивно позначається на врожайності кукурудзи та соняшнику. Але я не задоволений врожайністю ранніх зернових цього року – ячменю та пшениці», – розповів головний агроном Микола Черня.

Микола Черня

Разом із керівником сільгосппідприємства Валентином Салі наш журналіст об’їхав поля.

«Впевнений, що ми й цього року зберемо приблизно стільки ж, як і минулими роками», – розповів Валентин Салі.

Він поділився проблемами, які сьогодні має господарство. Насамперед, брак молодих кадрів. Працюють здебільшого пенсіонери. Негативно позначаються на роботі відключення електроенергії, бо у господарстві 200 гектарів посівів на зрошенні.

«Полив дорого коштує господарству. Але витрати себе окупають, якщо чітко дотримуватись технології поливу. Якщо ж не дотримуватись, то немає й очікуваної віддачі від поливного гектара. Поливаємо ми посіви по секторах, а не одразу всі 200 гектарів. У кожен сектор повинні давати воду щонайменше дві доби без перебою. А через часті відключення світла, поливаємо всього п’ять годин на добу. Який толк від такого поливу? За електроенергію платимо мільйон гривень за місяць», – розповів керівник.

Щодо нинішньої збиральної кампанії, то планують прибрати ранні зернові в господарстві протягом двох тижнів, якщо дощі не завадять. У прибиранні залучено чотири комбайни.

Уборка врожаю

«Сподіваємось на 1005 гектарах ранніх зернових з кожного гектара зібрати по 30 центнерів ячменю та по 40 пшениці. Звісно, ​​планували на вищу віддачу полів, але травнева посуха зробила свою справу», – поділився Валентин Салі.

Ми спитали, про що мріє керівник, на що сподівається.

«Мрію, щоб закінчилася війна нашою перемогою, щоб ніхто й ніколи не заважав нам вирощувати та збирати врожаї, будувати домівки та виховувати дітей. Мрію, щоб у майбутньому ми могли радіти вищим урожаям. Погодна стихія, звичайно ж, часом зводить нанівець зусилля аграріїв, але не все у владі стихії. Багато залежить від професіоналізму тих людей, які присвятили себе тяжкій, але дуже шляхетній хліборобській справі, а ще від того, як ставляться до свого агробізнесу власники сільгосппідприємств», – зазначив на прощання керівник. 

Комбайнер ТОВ «Долинське-Нова»
Поділитись
Зараз читають