Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

 Як депутати місцевих рад Бессарабії звітують про свою діяльність

09 Травня 2024 17:15
Наталя Іванова
 Як депутати місцевих рад Бессарабії звітують про свою діяльність

Чи знаєте ви свого депутата на окрузі? Чи спілкувалися з ним, а, може, зверталися з якоюсь проблемою? Бо саме депутати місцевих та сільських рад приймають ті рішення, які безпосередньо впливають на життя громади. Чи спілкуються вони з виборцями і звітують перед ними? Видання «Махала» вирішило дізнатися про це, бо термін звітів за 2023 рік давно пройшов.

Як має бути

Згідно зі статтею 16 Закон України “Про статус депутатів місцевих рад” депутат періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов’язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об’єднаннями громадян.

Для чого це? По-перше, з метою виконання вимог Закону. А по-друге, для інформування виборців про свою роботу і, що не менш важливо, з метою отримати зворотній зв’язок від них, дізнатися від першоджерела про стан справ у громаді, тобто забезпечити прозорість, відкритість та демократичність місцевої ради.

Депутат може звітувати в усній формі – на зборах, зустрічах, громадських слуханнях, будь-яких інших публічних заходах, масових святкуваннях, що проводяться в ОТГ, про що згодом належить повідомити щонайменше на офіційному веб-сайті ради (соціальних мережах, засобах масової інформації тощо). Або в письмовій формі.

Чесно кажучи, про усні звіти депутатів ми не чули. Оголошень про їх проведення не бачили. Тому вирішили пошукати письмові звіти. І ось що виявили

Як є насправді

Письмові звіти семи депутатів ми знайшли лише на сайті Болградської міської ради. Вони різні. Найбільш змістовні у Віри Ніколаєнко, Тетяни Ведь та Марії Бальчевої. Були і такі звіти, де депутати фактично лише констатували на скількох сесіях та в роботі скількох засідань постійних комісій прийняли участь.

Але більше звітів депутатів місцевих рад ми не знайшли.

У Арцизької міської ради та Ізмаїльської міської ради на сайті є розділ про звіти, але самих звітів немає.

У більшості сайтів місцевих рад взагалі немає розділу про звіти депутатів, відповідно і самих звітів немає. Ми подивилися сайти міст Білгород-Дністровський, Рені, Кілія, Тарутино. Не кажучи вже про сільські громади. Отже, якщо виборець захоче дізнатися, що зробив обраний на його окрузі депутат, він просто не зможе це зробити, на жаль.

Звітувати перед виборцями – то обов’язок депутата. І якщо на сайті є можливість розмістити звіт, а його немає, то це відповідальність депутата. А якщо розділу немає, то вже відповідальність влади.

Поділитись
Зараз читають