Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

ЯК ЧЛЕНИ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ІНВАЛІДІВ БОЛГРАДА ПЛЕТУТЬ МАСКУВАЛЬНІ СІТКИ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

11 Серпня 2022 12:32
Софія Чебан
ЯК ЧЛЕНИ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ІНВАЛІДІВ БОЛГРАДА ПЛЕТУТЬ МАСКУВАЛЬНІ СІТКИ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Жінки із міської організації інвалідів «Вікторія» плетуть мережі для потреб ЗСУ та Болградського підрозділу територіальної оборони. За кілька місяців жінки сплели близько 1500 квадратних метрів маскувальних сіток.

Роботи ведуться щодня, з ранку до обіду, у фойє КЗ «Центр культури та дозвілля» корпус № 2 по вул. Інзовська, 170. На початку війни волонтерів було багато, траплялися випадки, коли навіть не всім вистачало місця. Але згодом людей почало приходити дедалі менше, а попит на мережі тільки зростав.

«Ми беремо участь у цій справі з початку березня. Розділилися на три групи по 11 осіб і по черзі приходимо та працюємо», – розповідає голова організації інвалідів «Вікторія» Тетяна Бажалюк.

Жінки періодично перебирають речі у пункті гуманітарної допомоги чи секонд-хенді, щоб розжитися матеріалом, який вони зносять сюди, на Інзовську, 170.

«Коли я запрошую людей, щоб вони прийшли попрацювати, мене запитують: «Скільки вам платять?», а я відповідаю, що ми працюємо безкоштовно. Я прошу вас, мешканці міста, приходьте, приносьте матеріал. Цим ми допоможемо нашим чоловікам, синам, онукам – нашим хлопцям.

Ви бачили б, як вони вдячні, коли приходять забирати готові сітки. Вони ж знають, що їх плетуть люди похилого віку, інваліди – у них (військовослужбовців, – прим ред) очі світяться», – розповідає Тетяна Іванівна.

До речі, періодично Болградська міська рада, Болградський координаційний штаб з гуманітарних та соціальних питань, а також Благодійний фонд «Дарунок» виділяють продуктові набори тим людям, які плетуть сітки на постійній основі. Це підтримує жінок у цей складний час.

Координує роботу, виконує організаційні та логістичні функції волонтерка Оксана Кілафли.

«Ми передаємо сітки різним підрозділам: ЗСУ, прикордонникам, теробороні. Плести сітки ми навчалися по ходу. Згодом вони стали кращими і легшими. Ми навчилися фарбувати тканину у потрібні кольори. Найстійкішими у цій роботі виявилися члени товариства «Вікторія», – розповідає Оксана.

Ідея плетіння сіток належить Ганні Басистій, саме вона наприкінці лютого виступила з такою ініціативою. А Ганна Узун подарувала першу основу для маскувальної мережі. За словами Оксани, після того, як сплетуть цю сітку, потрібно буде готуватися до зими, а взимку сітка має бути іншого кольору. Тому оголошено збір коштів на закупівлю основи, на яку вже наплітається тканина.

Номер картки для переказу коштів 5168 7422 4506 5192.

Ми вирішили поговорити з жінками, які приходять сюди, як на роботу, що їх мотивує?

«Я особливо плести не можу, інвалід по зору, ось я роблю такі заготовочки. Пов’язую смужки у стрічку. Роблю це навпомацки. Нехай хлопці там укривають цими сітками те, що їм потрібно. Нехай мир буде. Нехай їх Бог захистить», – каже Олександр Дюльгер.

«Роблю, щоб допомогти. Щоб наші хлопці скоріше перемогли. Щоб життя стало, як раніше, і моя внучка пішла вчитися, зараз воно на четвертому курсі. Щоб усі повернулися додому цілі та неушкоджені», – каже Світлана Головко.

Далі жінки навперебій стали бажати нашим воїнам захисту від Бога і просити миру. Невеликою та дружною компанією ці жінки роблять свій внесок у спільну Перемогу.

Серафим Савченко

Поділитись
Зараз читають