Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

«Я вдячна за пам’ять про чоловіка»: у Криничному відкрили меморіальну дошку на честь захисника України Івана Чумакова (Відео)

16 Лютого 2023 12:08
Ганна Ковальова
«Я вдячна за пам’ять про чоловіка»: у Криничному відкрили меморіальну дошку на честь захисника України Івана Чумакова (Відео)

Право відкрити дошку на будівлі школи, де навчався захисник України, надали дружині Тетяні Борисівні та сину Дем’яну. Священник місцевої церкви здійснив чин освячення меморіальної дошки.

Криничненський сільський голова Степан Веліков у своїй промові відзначив подвиг захисника: «Ми вдячні Івану Дем’яновичу та всім воїнам України, які захищали і нині захищають нашу землю. Нехай ця меморіальна дошка нагадує майбутнім поколінням про героїчний вчинок Івана, а пам’ять про нього назавжди залишиться у серцях мешканців нашої громади».

Дошку встановили за сприяння ГО «Болградська районна спілка ветеранів АТО». Іван Бодлєв, голова організації, звертаючись до школярів, сказав: «Меморіальна дошка лише мала частина того, що ми можемо зробити для наших захисників. Мине час, і ми увічнимо кожного в обелісках, у заходах. Мені щиро шкода, що ця війна забирає найкращих синів нашої землі, але знайте, що подвиг Івана Чумакова та подвиги інших хлопців не будуть забуті!».

Учні школи, а також бойові побратими Івана Чумакова, котрі теж приїхали на церемонію, після хвилини мовчання поклали квіти до встановленої меморіальної дошки.

Після церемонії нам вдалося поговорити із вдовою захисника України – Тетяною.

«Я вдячна за пам’ять про мого чоловіка, особливо Івану Бодлєву з ГО «Болградська районна спілка ветеранів АТО» та школі, яку він закінчив. Мій чоловік вступив до Збройних Сил України у 1997 році та до останньої миті не залишав службу. Він склав присягу на вірність Україні, своєму народу, і не зрадив їх. Він був мужньою і порядною людиною, ніколи не ховався за чужі спини. Він був добрим чоловіком. У нас двоє дітей – син зараз навчається в університеті, молодшій дочці вісім років», – розповіла дружина військового.

Іван п’ять разів був у АТО. Потрапив в оточення поблизу висоти Савур-Могила, у складі 79-ї десантно-штурмової бригади вони втримали цю позицію. Тоді, за його словами, йому пощастило, він уникнув загибелі, хоча багато побратимів не повернулися з бою, на жаль.

«Попри те, що він бачив багато болю та смерті, він не зламався. Він був людиною з сильним характером, це дозволило йому залишитися добрим другом, люблячим батьком і чоловіком, ніколи не переносити на оточення жахи війни, які йому довелося пережити.
На жаль, він загинув. Мені важко впоратися з цим болем, як це зробити – я не знайшла рецепту. Вірю, що пам’ять про нього житиме в серцях інших людей. Я його ніколи не забуду, і завжди любитиму!», – додала вдова.

Нагадаємо, головний сержант взводу військової частини морської піхоти майстер-сержант Чумаков Іван Дем’янович загинув 1 жовтня 2022 року під час виконання бойового завдання внаслідок ворожих артилерійських обстрілів у Херсонській області.

Нагадаємо, у 2021 році Іван Чумаков був героєм статті інтернет-видання “Махала”.

Серафим Савченко

Поділитись
Зараз читають