Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Виманювала гроші з людей, чиї рідні зникли безвісти на війні: як суд покарав псевдоволонтерку з Одещини?

17 Червня 2024 10:57
Олександра Сергєєва
Виманювала гроші з людей, чиї рідні зникли безвісти на війні: як суд покарав псевдоволонтерку з Одещини?

32-річна жінка ошукала родичів чотирьох безвісти зниклих військовослужбовців. Її вчинок кваліфікували як шахрайство і за скоєне вона могла отримати навіть тюремне ув’язнення, проте суд її пожалів і замінив позбавлення волі на іспитовий термін. Про це повідомили у поліції

Протягом березня 2023 року жінка збирала у соціальних мережах дані щодо безвісти зниклих військовослужбовців ЗСУ і членів їхніх сімей, телефонувала останнім за номерами телефонів, які вони залишали під дописами з закликами допомогти розшукати рідних, представлялась волонтеркою і повідомляла неправдиву інформацію, що розшукувані знаходяться в госпіталі у Бахмуті. 

Після чого жінка просила рідних перерахувати на її банківський рахунок кошти на лікування, харчування й транспортування військових у безпечне місце. Суми, які вона озвучувала, коливалися від кількох сотень до кількох тисяч гривень.

Люди перебували у розпачі та дуже хотіли допомогти своїм рідним, тож без вагань надсилали шахрайці кошти, після чого вона переставала виходити на зв’язок. Загалом вона оманом виманила у людей девʼять тисяч гривень. 

Коли люди зрозуміли, що їх обманули, то звернулися до поліції. Шахрайку розшукали та притягнули до відповідальності.  

Суд визнав її винною у скоєнні злочину та признав їй покарання у  вигляді трьох років позбавлення волі, але замінив реальний термін на півтора року випробувального.

Засуджена повинна періодично зʼявлятись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Також суд зобов’язав жінку відшкодувати потерпілим завдані матеріальні збитки.

Поділитись
Зараз читають