Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Втрачені під час Другої світової війни одеським музеєм артефакти, які містять відомості про фортеці Ізмаїла та Аккермана, знайшли в Румунії (Фото)

17 Червня 2024 12:57
Олександра Сергєєва
Втрачені під час Другої світової війни одеським музеєм артефакти, які містять відомості про фортеці Ізмаїла та Аккермана, знайшли в Румунії (Фото)

Мова йде про шість пам’яток епіграфіки (закладні будівельні плити часів Османської імперії), що були вивезені з фондів Одеського археологічного музею румунською трофейною комісією до міста Яси у 1941 році. Про це розповів ректор Південноукраїнського національного педагогічного університету, історик Андрій Красножон.

Три плити мають тугри Селіма III та містять тексти щодо модернізації фортеці Ізмаїл, яка відбулася після розгромного суворівського штурму 1790 року.

Ще дві пам’ятки епіграфіки походять з Акерманської фортеці. Їхня доля не була відома дотепер, від останньої публікації у 1915 році. Одна плита з арабським написом та молитвою на честь Алі (ознака приналежності до якогось суфійського осередка Аккерману XVIII ст). Інша – плита з місцевого вапняку з написом на честь Абу-ага, який щось відремонтував у аккерманській цитаделі в 1673 р. 

Остання знахідка являє собою намогильний стовп з епітафією на честь Махмуд-бея – корсара, якій був похований у Стамбулі. Цей намогильний свого часу був перевезений до Одеси, а потім потрапив до Румунії через особливий зміст напису. 

“Таким чином, всі відомі на цей час історичні написи принаймні аккерманської колекції закладних плит (які було під час війни вивезено з Одеси) – знайдені та місця їхнього зберігання визначено (Ясси, Білгород-Дністровський, Херсон)”, – зазначив Андрій Красножон.

Наразі плити зберігаються в Національному музеї “Молдова”, куди, як виявилося, вони були відправлені 83 роки тому на замовлення тодішнього Інституту тюркології (їх приймав такий собі лаборант Міхай Губоглу, відомий в майбутньому румунський вчений-османіст). 

Нагадаємо, у 2022 році на Аккерманській фортеці встановили на своє місце копію плити з написом на честь Абу-ага, який ремонтував аккерманську цитадель в 1673 р.  Тоді Андрій Красножон повідомляв, що оригінал плити, ймовірніше, був втрачений під час румунської окупації Одеси.

Поділитись
Зараз читають