Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Впровадження цифровізації серед громад Одещини: на якому рівні громади Бессарабії 

09 Травня 2024 14:50
Олександра Сергєєва
Впровадження цифровізації серед громад Одещини: на якому рівні громади Бессарабії 

Під час Digital Power Summit 2024 презентували індекс цифрової трансформації територіальних громад за результатами досягнень із впровадження цифровізаційних ініціатив на місцевому рівні. Білгород-Дністровська громада посіла друге місце рейтингу, поступившись Одесі. Яка ситуація із цифровізацією в інших громадах Бессарабії, розповість “Махала”. 

Індексом визначається рівень цифрових послуг і стан діджитал-інфраструктури в територіальних громадах України.

Для вимірювання Індексу в розрахунок беруться такі показники, як: 

  • розвиток підприємств IT-сектору;
  • привабливість для інвестицій в галузь IT;
  • цифрові технології для бізнесу;
  • розвиток цифрової грамотності;
  • якість та доступність цифрової інфраструктури;
  • кібербезпека;
  • цифровізація транспортної інфраструктури;
  • розвиток публічних послуг для населення;
  • цифровий розвиток послуг у галузях освіти та охорони здоров’я;
  • публічність, прозорість місцевого самоврядування.

Індекс Білгород-Дністровської громади – 46,5, що майже на 20 пунктів менше, ніж у переможця (місто Одеса). Недалеко від лідерів пішла Тарутинська громада, індекс якої становить 33,4, Болградська з індексом 32, 65 та Теплицька з індексом 30.

Інші громади Болградського району суттєво відстають. Так, індекс Арцизької громади – 25,8, Бородінської – 16,8, Василівської – 22,9, Городненської – 16,4, Криничненської – 22,1, Кубейської – 17,5 та Павлівської з індексом 24.  

Ізмаїльський район в цьому плані “пасе задніх”. Найбільш диджиталізованою виявилася Кілійська громада з індексом 31,4, за нею слідують Саф’янівська громада з індексом 25,8 та Суворівська з індексом 24,6. Ізмаїльська громада має лише 20,2, Ренійська 19,3, а найменший індекс у Вилківської – 17.

Лідер рейтингу по Бессарабії Білгород-Дністровський увійшов у ТОП-100 лідерів цифрових громад України. За словами очільника міста Віталія Граждана, завдяки цьому місто матиме можливість впровадження цифрових проєктів, які можна додатково ініціювати на місцевому рівні. 

Дякую Міністерству цифрової трансформації України Одеській обласній державній адміністрації та швейцарсько-українській Програмі EGAP, що виконується Фондом Східна Європа за високу оцінку рівня впровадження цифровізації та можливість реалізації додаткових проєктів з цифрової трансформації нашої громади”, – написав він.

Фото Міністерства ціфрової трансформації України

Поділитись
Зараз читають