Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Вперше за 40 років: у Городненській громаді нарешті відремонтують дороги

25 Червня 2023 12:00
Олександра Сергєєва
Вперше за 40 років: у Городненській громаді нарешті відремонтують дороги

Мешканці сіл Городнє, Дмитрівка, Олександрівка та Нові Трояни, які входять до складу Городненської громади, багато років страждають через погані дороги. Оскільки капітальний ремонт доріг занадто дорогий, а з держбюджету наразі неможливо виділити таку велику суму, було прийнято рішення провести ямковий ремонт та фрезерування доріг громади. Про це повідомили у  Болградській районній державній адміністрації.

З моменту створення Городненської територіальної громади у 2020 році  голова громади Микола Богоєв розпочав «битву» за ремонт доріг, які не ремонтувалися з моменту їх будівництва, а це більш ніж сорок років. За цей час покриття доріг стало майже не придатним до використання.

Голова громади неодноразово звертався з проханням по допомогу у ремонті  до «Служби місцевих доріг», «Служби автомобільних доріг Одеської області», Обласної ради та Одеської обласної військової адміністрації. У 2021 році представник служби місцевих доріг відвідував громаду декілька разів, але ніяких результатів це не дало.

Офіційна відповідь стосовно ремонту надійшла від Одеської ОВА лише у січні 2023 року. У листі було сказано, що для проведення капітального ремонту доріг першочергово необхідно розробити робочий проект. Вартість робіт орієнтовно становить – 350 тис. грн. за 1 км, вартість проведення робіт по капітальному ремонту автомобільних доріг становить – 40 млн. грн за 1 км. Отже, вартість капітального ремонту 1 км = 40 350 000 грн.

Це занадто велика сума, яку державний бюджет не може собі дозволити у найближчий час. Тому, оскільки стан доріг громади є критичним та потребує термінових дій з боку влади, було вирішено провести фрезерування та ямковий ремонт на умовах співфінансування. На це з місцевого бюджету було виділено 10 100 000,00 грн. Кошти розподілені наступним чином:

  • Олександрівка – Городнє (фінансування ДП «СМД» – 2 940 000 грн + співфінансування з бюджету громади – 4 000 000 грн.)
  • Нові Трояни – Дмитрівка (фінансування ДП «СМД» – 2 170 000 грн + співфінансування з бюджету громади – 5 000 000 грн)
  • Городнє – Нові Трояни (фінансування ДП «СМД» – 1 980 000 грн)
  • Городнє центр села (фінансування з місцевого бюджету – 1 100 000 грн).

На даний момент обговорюється питання з облаштування асфальтобетону завтовшки 5 см асфальтоукладачем у селі Нові Трояни – з центру села до церкви довжиною 150 м.

Болградської РВА

Поділитись
Зараз читають