Відомий український шеф-кухар та блогер з Одеси Андрій Величко поділився цікавим рецептом не солодкого варення з інжиру, яке має своє коріння в Італії.
“Це італійська мостарда. А рецепт мені розповів мій друг Роберто. Причому рецепт його бабусі, Летиції, на честь якої він назвав затишний італійський ресторан в Одесі. В Італії мостарда – це солодко-пряне варення, в якому гострота гірчиці компенсує солодкість фруктів або ягід. Вона може стати ідеальною парою до витриманого сиру з келихом вина, а може бути гарніром до м’яса, наприклад, курки або індички” – зазначив шеф-кухар.
Інгредієнти, які знадобляться для приготування мостарди:
Процес приготування достатньо легкий. Крок 1.
Очищаємо інжир. Якщо це сорт фіолетового інжиру з щільною шкіркою, її повністю слід зняти. З нашого бесарабського білого інжиру шкірку знімаємо тільки якщо вона досить щільна. Але я рекомендую очистити. Очистити і трохи розім’яти, щоб він легше розварився.
Крок 2
Змішуємо цукор з водою та бальзамічним оцтом і нагріваємо до повного розчинення цукру. Зробити це краще у сотейнику з товстим дном або у казанку. Продовжуємо варити, отримавши сироп. Тепер у нього закладаємо інжир та на повільному вогні варимо близько 30 хвилин. Важливо, щоб маса стала досить густою, але не почала пригоряти. Слідкуйте за вогнем.
Крок 3
Змішуємо всі сухі інгредієнти, додавши трохи рідини із нашого варення. Перемішуємо, щоб утворилася однорідна кашка, яку тільки після цього викладаємо у варення. Інакше можуть утворитися грудочки. Розмішали, проварили ще хвилину – і вуаля! Мостарда з інжиру з бальзаміком готова.
“Оригінальна назва – mostarda di fichi con balsamic. Ну а оскільки ми приготували цю страву в Бесарабії та ще з локальних продуктів, то я пропоную місцеву назву – “дунайська мостарда” – жартома пропонує Андрій Величко.
Раніше шеф-кухар розповідав про своє знайомство з бессарабською спецією “мірудія”. А також в селі Криничне разом з Тетяною Дуковою випікав обрядові хліба, присвячені святкуванню Дня святого Георгія.