Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Відкрита громада: як в Болграді побудувати гараж без дозволу і за це нічого не буде

06 Липня 2023 10:00
Тетяна Терзі
Відкрита громада: як в Болграді побудувати гараж без дозволу і за це нічого не буде

На території військових містечок в Болграді як гриби після дощу з’являються капітальні будівлі гаражів. До редакції видання «Махала» звернувся мешканець дому №30 по вул. Віктора Оцерклевича, поряд з його домом як раз ведеться будівництво гаражу. Не всім таке сусідство подобається. Тим більше ведеться воно, за словами заявника, без дозвільних документів. Ми відреагували на звернення і направили інформаційний запит до Болградської міської ради.

Згідно відповіді Болградської міської ради, дозвіл на будівництво гаражу за адресою: вул. Віктора Оцерклевича,30 дійсно не видавався. «Це не відноситься до компетенції міської ради та не відповідає вимогам  діючого генерального плану міста Болград», – говориться у відповіді на запит.

В міськраді повідомили, що не можуть проводити перевірки і притягувати до адміністративної відповідальності осіб, які не дотримуються законодавства в сфері містобудівної діяльності. Тобто в міській раді визнають, що є порушення, але зробити з цим нічого не можуть.

Неофіційно нам повідомили, що співпрацівники міської ради виїжджали туди з комісією на перевірку, бо мешканці зверталися зі скаргою. Але будівельник, побачивши перевіряючих, просто зібрал інструменти і пішов, нічого не пояснивши. Згодом будівництво продовжилося.

Хто ж може зробити перевірку? Такі повноваження є у Департаменту інспекції архітектури та містобудування України. Це новостворена структура, з’явилася в 2021 році і є центральним органом виконавчої влади для реалізації політики з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Саме туди і звернулася Болградська міська рада, про що повідомляється в листі. Але чи будуть прийняті міри, чи буде зроблена перевірка – мало віриться, що представник Департаменту приїде в Болград, щоб перевірити де хтось побудував капітальний гараж без дозволу. Тобто хтось добре знає цю ситуацію і користується нею.

Ще важливо, будівництво ведеться на землях, які належать Міністерству оборони.

Ми маємо негативний приклад, як історична будівля в центрі міста, свого часу передана Міністерству оборони, руйнується. І місто не може цьому запобігти.

Поділитись
Зараз читають