Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Україні значно збільшилася кількість лудоманів: Реєстр з початку року виріс у два рази

26 Липня 2024 12:02
Наталя Іванова
В Україні значно збільшилася кількість лудоманів: Реєстр з початку року виріс у два рази

Реєстр лудоманів наразі налічує 7 874 особи. Кількість українців з обмеженнями через ігрову залежність зросла у 2 рази за перше півріччя 2024 року. Про це повідомляє Опендатабот.

4 585 осіб було включено до реєстру за перші шість місяців 2024 року. Це на 18% більше, ніж за попередні 2,5 роки загалом. Щомісяця реєстр поповнюється, в середньому, на 760 осіб. Для порівняння, у першому півріччі 2023 цей показник становив 115 осіб, а у перший рік повномасштабного вторгнення — лише 26 осіб щомісяця.

Рекордним виявився квітень 2024 року, коли до Реєстру було включено 1 041 нову особу.

Загалом за три роки існування Реєстру до нього потрапило 8 456 осіб із ігровою залежністю. Більше половини лудоманів потрапили до переліку за перші півроку 2024-го.

За весь час існування переліку з нього було виключено 582 людини, переважна більшість яких — 71% — у 2024 році. 

Наразі в Реєстрі лудоманів українці можуть опинитися у трьох випадках: самостійно подавши заяву на самообмеження, за рішенням КРАІЛ на підставі заяви про обмеження від родичів, а також за рішенням суду.

Переважна більшість громадян, а саме: 99% – потрапила до реєстру за заявою про самообмеження. Лише 1% лудоманів були внесені за рішенням КРАІЛ, тоді як жодна особа не була зареєстрована за рішенням суду.

Наразі в Україні немає чіткої статистики щодо реальної кількості громадян з ігровою залежністю, а цифри з відповідного реєстру не відображають повної картини – зокрема, людей, що грають в онлайн-казино.

До відома, з 25 липня 2024 року  фінансовим установам заборонено видавати споживчі кредити лудоманам, що потрапили до Реєстру. 

Що таке лудоманія?

Лудоманія або ігроманія – це розлад психіки, який полягає у патологічній пристрасті до азартних ігор. Ця хвороба схожа на алкоголізм та наркотичну залежність. Відчуваючи несамовиту тягу до гри, людина йде на небачені вчинки, скоює злочини та проступки.

Лудоманія має симптоми, за якими оточуючі можуть розпізнати, що особа страждає на цю хворобу. Серед них:

  • часті думки і розмови про гру;
  • прохання відмовитися від гри або хоча б її перервати викликає злість і агресію;
  • відсутність інших інтересів та зацікавленості у будь-яких справах;
  • відмова від звичних речей, як-от їжа і сон на користь гри;
  • гравець перестає розрізняти реальний та онлайн-світи.

Будь-яка з вищеперерахованих симптом є підставою для того, аби терміново звернутися до спеціаліста.

Поділитись
Зараз читають