Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Україні вперше 6-річній дівчинці пересадили серце загиблого хлопчика: подробиці

10 Липня 2023 16:01
Ганна Ковальова
В Україні вперше 6-річній дівчинці пересадили серце загиблого хлопчика: подробиці

В Україні вперше пересадили серце 6-річній дитині. Донором став 4-річний загиблий хлопчик, мама якого надала згоду на трансплантацію органу і таким чином врятувала життя дівчинці. Після операції жінці дозволили послухати, як серце її сина бʼється в грудях маленької.

Про унікальну операцію повідомили на сторінці Інституту Серця МОЗ України у Facebook.

“Вперше в Україні. Трансплантація серця 6-річній дитині. Нове сердечко отримала дівчинка 6 років. Операція пройшла гладко. Дівчинка почувається добре”, – йдеться у повідомленні медичного закладу.

Зазначається, що трансплантацію виконав лікар-кардіохірург Борис Тодуров спільно з командою лікарів Інституту Серця.

Подробиці операції розповіла на своїй сторінці у Фейсбуці Журналістка Віолетта Кіртока.

“Всі пересадки серця вперше в нашій країні зробив Борис Тодуров. Більше двадцяти років я бачу зблизька, як він працює. І який він фанат своєї справи. Зробити пересадку серця дитині – під час війни, коли росія вбиває наших дітей, а він їх рятує всіма можливими методами! Я пишаюся страшенно. Бо ця операція – показує рівень країни, можливість її розвитку та прагнення рятувати своїх громадян” – зазначила журналістка.

Смертю смерть подолав

Донором для дівчинки став 4-річний хлопчик. Його батьки надали згоду на проведення трансплантації з одним лише проханням: послухати як бʼється серце їх сина в грудях врятованої дівчинки. На головному фото зображено саме цей момент.

“Мама загиблого 4-річного хлопчика дала згоду на пересадку серця хворій дівчинці. І після трансплантації їй дозволили послухати, як воно бʼється в інших грудях. Оце і є для мене – смертю смерть подолав. Якою треба бути сміливою і сильною, аби дати дозвіл на пересадку серця, втрачаючи сина. І дати шанс жити інший дитині, яка також гине. І врятувати її. Ця операція – показує рівень країни, можливість її розвитку та прагнення рятувати своїх громадян” – розповіла Віолетта Кіртока.


Нагадаємо, у ніч з 28 на 29 березня 2023 року в Одеській міській лікарні вперше провели операцію з трансплантації серця. Донорське серце отримав 43-річний чоловік, який знаходився у черзі на пересадку. У квітні стало відомо, що один донор врятував життя трьом людям. В Одеській лікарні донорське серце отримав чоловік віком 59 років, а нирки доставлені до столичних Інституту Серця та до Національного інституту хірургії та трансплантології ім. Шалімова для пересадки ще двом пацієнтам.

Поділитись
Зараз читають