Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В селищі Суворове планують перетворити музейну кімнату «Шикирлийска къща» на повноцінний музей в одному зі старовинних будинків

09 Жовтня 2024 17:00
Оксана Чумак
В селищі Суворове планують перетворити музейну кімнату «Шикирлийска къща» на повноцінний музей в одному зі старовинних будинків

Музейна кімната «Шикирлийска къща» (з болгарської — «Шикирлійська хата») в селищі Суворове планує розширятися й перетворитися у музей. Про це інтернет-виданню “Махала” повідомила керівниця музейної кімнати Олександра Ніколаєва.

Рік тому, як розповідає пані Олександра, виникла ідея створити проєкт, присвячений популяризації болгарської культури селища Суворове (до радянських часів це село мало назву Шикирлик). Ця ініціатива викликала зацікавлення з боку місцевих жителів, які вирішили об’єднатися в культурний проєкт під назвою «Бащина къща» («Батьківська хата»). Основна мета проєкту — відновлення забутих болгарських обрядів і традицій та залучення молоді до цих ініціатив. Як зазначає пані Олександра, сучасна молодь часто не знає своїх культурних коренів, тому проєкт спрямований на їх збереження і передачу наступним поколінням.

Олександра Ніколаєва, керівниця музейної кімнати «Шикирлійска къща»

«Першим етапом реалізації проєкту стало створення музейної кімнати «Бащина къща» у Будинку культури, де було зібрано багато експонатів з усього села. Деякі з них потребували реставрації, а інші залишилися в оригінальному вигляді. Урочисте відкриття музейної кімнати відбулося у листопаді 2023 року, під час якого місцеві жителі мали змогу не лише побачити експонати, а й насолодитися великим концертом болгарських танців і пісень», – розповідає пані Олександра.

Протягом року музей активно працював над відродженням багатьох традиційних болгарських обрядів. Наприклад, у лютому відзначалося свято «Трифон зарезан», а також був відновлений унікальний для Шикирлика обряд «Пуртакал», під час якого молоді родини відвідують своїх кумів, а ті дарують їм апельсини — символ сонця, добра і щастя. Крім цього, організація проводила свято «Бабин день», «Лазарув ден» та інші традиційні обряди, які були зняті на відео і викладені на сторінці Будинку культури у Facebook.

«Однією з важливих ініціатив став проєкт «Шикирлийски родове», який досліджує історію найстаріших родів селища, що ведуть свій початок від заснування Шикирлика. Учасники проєкту записують історії цих родин і діляться ними через відеоролики», – розповідає Олександра Дмитрівна.

Відновлення традиції «Бабин день»

Успішна діяльність культурного проєкту «Бащина къща» за минулий рік підштовхнула учасників до амбітної ідеї розширення — створення повноцінного музею болгарської культури та історії Шикирлика. Для цього планується придбати один зі старовинних будинків у селищі, який зберігся в оригінальному вигляді без використання сучасних будівельних матеріалів. Ідею підтримав секретар Суворівської селищної ради Петро Добрєв, який запропонував перевести проєкт на новий етап, перетворивши його на громадську організацію. Відтак, проєкт отримав офіційну назву — ГО «Шикирлійці». З цього моменту трансформувалася також і назва музейної кімнати з «Бащина къща» на «Шикирлійска къща».

Святкування «Лазурув ден»

Пані Олександра розповідає, що організація вже вибрала дім неподалік від Будинку культури, який відповідає всім вимогам проєкту, і зараз вони працюють над залученням коштів для його придбання: звертаються до уродженців селища, як в Україні, так і за кордоном, місцевих підприємців та планують подаватися на гранти в Європі. У будинку-музеї планують обладнати кімнати і двір у традиційному болгарському стилі.

До річниці створення музейної кімнати, в листопаді цього року, організатори планують відкрити «Шикирлійській двір» у другій половині залу, де будуть представлені місцеві ремесла: виноробство, виготовлення бринзи, процес випікання хліба та інші. На святкування організатори мають намір запросити болгарські колективи із сусідніх сіл – Острівного, Кирничок та колектив кукерів з села Баннівка.

Поділитись
Зараз читають