Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В селі Зоря презентували книгу про видатного земляка – військового прокурора Болгарії

08 Липня 2023 16:12
Алла Корінь
В селі Зоря презентували книгу про видатного земляка – військового прокурора Болгарії

Онлайн конференція міжнародного рівня та значення відбулася днями у бібліотеці Зорянського сільського будинку культури Саратської громади. Дослідник історії Зорі Микола Куртов презентував свою книгу “Д. Г. Мететелов. Генерал-майор, військовий юрист, публіцист”, яку створив спільно з односельчанками Оленою Арнаутовою та Світланою Георгієвою-Мітітел.

Ця книга – результат наполегливої та кропіткої роботи, яку автори зробили протягом декількох років.

Книга присвячена непересічній особистості – Дмитру Мететелову, який народився у селі Зоря (Камчик) в 1859 році, досяг великих життєвих висот та мав чималий вплив на військово-політичне та суспільне життя Болгарії, як військовий прокурор. Багато каже про цю людину його позиція та девіз: “Совість  – чи є, чи її немає. Якщо є, вона керує тобою завжди та скрізь. Вона компас твого життя”.

Публіцистичною працею зорянців зацікавилися і в Болгарії. Віце-президент Іліяна Йотова, яка відвідувала Зорю у 2018 році і залишилася під найкращим враженням, допомогла авторам книги особисто побачити та опрацювати необхідні матеріали у Великотирнівському військовому архіві. Окрім цього дослідники знайшли в Софії місце поховання Дмитра Мететелова та його дружини.

Під час збору інформації та підготовки книги у друк, зорянські дослідники відкрили болгарському суспільству багато нового про їхнього військово-політичного діяча.

У відеоконференції взяли участь багато активістів, поважних гостей та військових Болгарії та внучаті племінники героя книги Василь та Іван Мітітели.

Учасники відеоконференції з Болгаріїї

Організували онлайн спілкування між українськими болгарами та Болгарією директор Зорянського будинку культури Ірина Стоянова, модераторами виступили працівниця апарату президента Болгарії Мілена Дімітрова та голова громадської організації “Камчик” Іван Стоянов.

Ознайомитися з книгою можна в Саратській селищній бібліотеці.

Поділитись
Зараз читають