Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В селі Табаки презентували макет збірки народних болгарських пісень «Песен се лее, Табаки живее»

23 Вересня 2024 15:00
Валерій Гайдаржи
В селі Табаки презентували макет збірки народних болгарських пісень «Песен се лее, Табаки живее»

Днями село Табаки відзначило свою 212-ту річницю з дня заснування. Одним із головних заходів стала презентація макета збірки народних болгарських пісень під назвою «Песен се лее, Табаки живее». Про це повідомляє інтернет-видання “Махала” з посиланням на КЗ “Центр культури та дозвілля” Болградської міської ради Одеської області.

Презентація розпочалася зі зустрічі зі старожилами села у місцевій бібліотеці. Після цього в Етнографічному домі «Народна къща» начальниця відділу культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради Жанна Сусліна представила макет збірки народних болгарських пісень.

«Уже багато років ми збираємо пісні нашого села у старожилів, які ще їх пам’ятають. Я вже давно збираю їх по крупицях, потроху-потроху. Я оформила ці знайдені пісні в одному файлі, який потім зберігався в нашому музеї «Народна къща». Одного разу Жанна Миколаївна побачила цей маленький файл-збірку пісень, і одразу запропонувала оформити його у вигляді збірки. Ось так з’явилась ініціатива, щодо створення цього збірника”, – розповіла для інтернет-видання “Махала” співробітниця Табаківського музею “Народна къща” Парасковія Цоєва

Під час презентації макета збірки також можна було почути кілька місцевих пісень у виконанні старожилів села, а також їхні спогади про минуле. До пісенного збірника увійшли пісні, які виконували під час обрядів «Колада», «Пеперуда», «Лазарки». Значну частину книги складають народно-побутові та історичні пісні села Табаки.

“Кілька місцевих пісень заспівали наші колективи «Коледарче» та «Лазарки». Пісню під назвою «Мятало Еленче» виконали юні музиканти, які з великим ентузіазмом вивчають і відтворюють місцеві мелодії. Від присутніх також пролунала пісня, яку я дізналася від старожилки села Парасковії Янчевої, яка називається «Седнала баба да вечеря». Ми заспівали її всі разом хором. Мене дуже радує, що робота зі збереження місцевого фольклору продовжується, і найголовніше — ці пісні ще можна буде не тільки прочитати, але й почути у живому виконанні від молодого покоління. Щиро дякую відділу культури за увагу до нашої історії та всім, хто долучився до її збереження”, –  додала Парасковія Іванівна.

Незабаром ця збірка буде видана й усі бажаючі зможуть ознайомитися з нею у приміщенні музею «Народна къща».

Нагадаємо, раніше інтернет-видання “Махала” розповідала історію створення музею «Народна къща». Прочитати статтю можна за посиланням

Фото КЗ “Центр культури та дозвілля” Болградської міської ради та з архіву Махали.

Поділитись
Зараз читають