Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Одесі стався конфлікт між ТЦК та медиками: у ситуації розбиратиметься спецпрокуратура 

12 Червня 2024 10:43
Олександра Сергєєва
В Одесі стався конфлікт між ТЦК та медиками: у ситуації розбиратиметься спецпрокуратура 

Вчора, 11 червня, інтернет вибухнув від відео, що знімали перехожі біля Київського РТЦК та СП міста Одеси. До центру комплектування приїхали з мигалками та звуковими сигналами чимало швидких міста з метою врятувати своїх колег-фельдшерів, яких насильно утримували у будівлі. 

Мирний протест швидко перетворився у масовану бійку: військовий газовим балончиком задув одного з фельдшерів, через що колеги-медики вступилися за нього і розпочався хаос. 

Версія подій у кожної сторони конфлікту своя. Медик, якого утримували у будівлі розповів, що на лінію 103 надійшов виклик на адресу ТЦК, по прибуттю на який вони побачили чоловіка з тілесними ушкодженнями, який скаржився на головний біль. Медики хотіли його госпіталізувати, проте ТЦКшники сказали, що все добре і нікого нікуди увозити не треба, в них є свій медик і вони розберуться самі. 

“Коли ми намагалися вивезти пацієнта безпосередньо з території ТЦК, нам було заподіяно фізичне насильство. Мені та водію швидкої допомоги викручували руки… намагалися одягнути кайданки та посадити на лавку”, – розповів фельдшер швидкої.

Відеоінтерв’ю фельдшера дивіться на нашому телеграм-каналі.

Чоловік, на виклик якого вони прибули, сказав, щоб медики залишили його та їхали, однак при спробі це зробити наткнулися на опір з боку ТЦК – останні сказали медикам, що ті залишаються для перевірки документів, а після встановлення їхнього статусу їм буде вручено “бойову” повістку “і вже ніхто нікуди не дінеться з території ТЦК”.

Понад 4 години медики перебували у заручниках на території центру комплектування. У цей час за стінами відбувалася бійка між військовими, та медиками, що приїхали визволяти своїх колег. Він зазначив, що поліція лише з другої спроби втрутилася у конфлікт, адже після першого виклику вони заявили, що на території ТЦК в них не має повноважень. 

Чому взагалі медики потрапили у таку ситуацію розповів інший фельдшер. Це зумовлено тим, що ніхто з працівників Центру первинної допомоги не має бронювання від мобілізації. Спочатку їх “годували сніданками”, нібито керівництво  все вирішить, однак після того, як декілька працівників швидкої отримали повістки та вирушили на фронт, медикам сказали – “кожен сам за себе, броні не буде”. 

ТЦК розповіли свою версію подій. Вони запевняють, що все робили “в рамках закону”, а медиків називають “люди у медичному одязі”. 

“11 червня працівники ТЦК проводили перевірку облікових документів у громадян. Один з них відмовився надати документи, що посвідчують особу та військово-облікові документи, через що його було затримано та доставлено до ТЦК. 

Через годину після цього приїхала група людей у медичному одязі на автомобілі швидкої медичної допомоги. Вони стверджували, що прибули на виклик раніше доставленого до РТЦК та СП громадянина, і наполягали на його госпіталізації. Ці особи посилалися на діагноз, який раніше не був підтверджений лікарями військово-лікарської комісії. Проте, на запит представників Київського РТЦК та СП, надати документи, які б підтвердили їх приналежність до системи охорони здоров’я, вони відмовилися.

Через це, у військовослужбовців виникла підозра, що прибулі особи намагаються допомогти громадянину уникнути військової служби, на яку він був визнаний придатним за висновком військово-лікарської комісії. У зв’язку з цим вони були затримані для надання пояснень”, – розповіли у пресслужбі ТЦК.

У поліції повідомили, що вони встановлюють обставини конфлікту між працівниками ТЦК та СП і медиками.

“Поліцейські встановили й опитали свідків та очевидців. Деяких з учасників інциденту запросили до відділку поліції, де з ними працюють правоохоронці”, – сказано у повідомленні.

Також вони додали, що розбиратися у справі буде Спецпрокуратура. 

Одеська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону повідомила, що розпочала кримінальне провадження за фактом правопорушення за фактом хуліганства. Проте, відносно якої зі сторін його порушено, прокуратура не зазначає. 

“Попередньо з’ясовано, що 11 червня 2024 року для встановлення ступеню придатності до військової служби доставлено військовозобов’язаного, який дорогою викликав собі карету швидкої медичної допомоги. У подальшому між медичним працівником та представником РТЦК та СП виник конфлікт, в якому постраждали обидві сторони. Наразі тривають невідкладні слідчо-оперативні заходи, встановлюються усі обставини події, в результаті чого буде надана правова оцінка дій всіх учасників конфлікту”, – повідомили у пресслужбі прокуратури.

Поділитись
Зараз читають