Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Котловині Ренійської громади відсвяткували «Хедерлез»

07 Травня 2023 16:33
Микола Григораш
В Котловині Ренійської громади відсвяткували «Хедерлез»

6 травня в селі Котловина Ренійської громади відбулося благодійне фольклорне свято «Хедерлез» у рамках фестивалю гагаузької культури «Буджак їлдизи». Всі бажаючі могли продегустувати національну страву курбан, пограти у старовинну гагаузьку гру «Ашик» та зробити фото у гагаузькому костюмі біля фотозони. Головне ж святкове дійство відбулося у залі Котловинського Будинку культури – концерт фольклорних колективів, на якому оголосили збір коштів на допомогу Збройним Силам України.

Гагаузи традиційно святкують «Хедерлез» у день святого Георгія. Для багатьох котловинців це особисте та сімейне свято, на яке прийнято різати барана та готувати курбан, пригощаючи рідних та сусідів по вулиці. Цього року котловинські хазяйки вирішили пригостити їм усіх гостей свята: великі ємності зі смачною та ароматною національною стравою, яку принесли ще гарячою, були розкладені на столах біля Будинку культури. Курбан приготували  господині – Лідія Куруогло, Василіса Мітіш, Ольга Касаджик, Катерина Зиріна, Дора Яманді, Домна Бринза, Віра Салабаш. Знаючи, що курбан зазвичай присвячують до знаменних сімейних подій, ми поцікавилися у жінок, якій події приурочують курбан саме у їхніх сім’ях. Усі відповіли, що їхній курбан – вінчальний.

Концертна програма відбулася у залі Будинку культури, будівля якого у 1997 році постраждала від сильної пожежі. Кілька років її  капітально відремонтували на кошти, виділені урядом Туреччини.

Присутніх на святі привітали народний депутат України Анатолій Урбанський, голова Ренійської громади Ігор Плєхов, радник голови Одеської обласної військово-цивільної адміністрації, депутат Ізмаїльської районної ради Юрій Димчогло, директор Котловинської школи Парасковія Долапчи, староста Котловини Олександр Казани.

Концертна частина складалася з найкращих номерів сільських колективів «Севда гюлю» та «Чали кушу». Своєю творчістю односельців порадували Людмила Базаджи, Наталі Деніз, Софія Богданова-Цонкова, Микола Чолак, а також юні учасники мистецької самодіяльності: Настя Булгар, Анюта Чолак, Роман Казани, Ангеліна Хаджимітєва та інші. У проміжках між номерами ведучі Жанна Котляренко та Володимир Нейков знайомили глядачів з історією та традиціями свята «Хедерлез». Декілька концертних номерів спеціально для котловинського свята записали артисти з Гагаузької Автономії Республіки Молдова – вони були показані на великому екрані на сцені.

Під час концерту була оголошена сумна новина, що при виконанні бойового завдання на донецькому напрямку тяжких вогнепальних поранень отримав житель села Курчу (Виноградівка) Болградського району Василь Стоянов. Лікарі боролися за його життя але, на жаль, героя врятувати не вдалося. На згадку про всіх загиблих на фронті була оголошена хвилина мовчання.

Поділитись
Зараз читають