Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Кілійській громаді відкрили меморіальну дошку морпіху Івану Фунтовому

12 Травня 2023 15:47
Тетяна Манолова
В Кілійській громаді відкрили меморіальну дошку морпіху Івану Фунтовому

В селі Трудове Кілійської громади на батьківщині захисника України Івана Фунтового, що загинув під час визволення Херсонській області, увічнили його пам’ять. Сьогодні у сквері зібралася родина загиблого військового, місцева влада, односельці на церемонії відкриття меморіальної дошки.

“Сквер, в якому сьогодні було відкрито меморіальну дошку, в майбутньому плануємо зробити Сквером Пам’яті нашим Героям, які поклали життя за незалежність України і за мирне життя українців. Вічна Слава Героям! Слава Україні!”, – написав голова громади В’ячеслав Чернявський у Фейсбук.

Це вже друга меморіальна дошка, яка встановлена на честь Івана Фунтового з позивним “Характерник”. Як повідомляє видання “АрміяInform”, першого лютого цього року військовому відкрили меморіальної дошку на Старокінному ринку в Одесі, де він працював більше 20 років.

Про захисника відомо, що він народився в селі Трудове Одеській області, навчався у Національній академії внутрішніх справ України за спеціальністю «Право», проживав з родиною в Одесі.

У мирний час займав активну громадську позицію. Іван був підприємцем, головою громадської організації  ГО “Пріоритетні Українські Міжрегіональні Асоціації”,  яка відстоювала права представників малого та середнього бізнесу. Займався волонтерською діяльністю пошукової платформи 911.

На початку повномасштабного вторгнення разом з колегами розгорнув в Одесі на Старокінному ринку, де працював, волонтерський пункт приймання допомоги для військових та переселенців. Згодом чоловік добровільно вступив до лав ЗСУ.  У складі 35-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського він обороняв Одещину, Миколаївщину, брав участь у звільненні Херсонщини. Іван командував взводом протитанкових керованих ракет.

Меморіал Героїв у публікації, присвяченій Івану, згадує його слова, що він писав дружині незадовго до загибелі:

«Ти за мене не хвилюйся. Можливо, вже ти зрозуміла, що я не боюсь… Мене турбує одне – майбутнє наших дітей! Головне в дітях – це сімейна вихованість і освіта, це основа майбутнього нашої Батьківщини».

19 серпня 2022 року під час виконання бойового завдання біля села Лозове Херсонської області “Характерник” отримав смертельне осколкове поранення в голову, воїну було 43 роки. В захисника залишилася матір, дружина та донька. Поховали військовослужбовця у рідному селі. 

Його семерична донька Злата на День ЗСУ розповіла перед класом про свого батька: «Мій тато спочатку вчив інших військових стріляти, а потім сам пішов захищати нас. І помер там від осколка в голову».

Дружина Івана Христина продовжує справу свого чоловіка, колеги не зупиняють роботу волонтерського пункту, бо Іван завжди твердив їм, що потрібно йти тільки вперед і не зміг би опустити руки.

“Він знав, куди йде, був готовий на все. Ми теж знали, але навіть нині не готові прийняти це. У глибині душі ми досі чекаємо. Думаємо, він десь там, що колись повернеться”, – поділилася з виданням “АрміяInform” дружина Івана Фунтового Христина. 

Поділитись
Зараз читають