Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Ізмаїльському гуманітарному університеті відкриють гагаузький ресурсний центр

17 Серпня 2024 17:00
Ганна Ковальова
В Ізмаїльському гуманітарному університеті відкриють гагаузький ресурсний центр

В Ізмаїльському державному гуманітарному університеті функціонує Центр національних культур. Він представлений кількома структурними підрозділами, зокрема: Центром української мови і культури, Інформаційним Центром Румунії та Болгарським культурним центром. Незабаром, після початку нового навчального року, у виші відкриється гагаузький ресурсний центр. Про це повідомляє інтернет-видання “Махала” з посиланням на навчальний заклад.

Аби відкриття спеціалізованої стилістичної кімнати стало можливим, керівництво вишу тісно співпрацює з Асоціацією гагаузьких товариств України (голова – Юрій Дімчогло), Обласним центром гагаузької культури в селі Виноградівка (директорка – Ольга Кулаксиз), представниками та представницями гагаузької культурної еліти регіону.

Днями ректор навчального закладу Ярослав Кічук разом з делегацією з вишу відвідали гагаузьке село Ренійської громади Котловину. Вони завітали у музейний комплекс Котловинського ліцею. Делегація з вишу зустрілися з директоркою ліцею Прасковією Долапчи, директоркою музею Ніною Дейнека та учителями-методистами.

“Гості познайомилися з унікальною, неймовірно багатою колекцією музейного комплексу, яка налічує понад 14600 експонатів, розміщених у п’яти залах музею: «Історія гагаузького народу», «Історія села», «Історія школи», «Знаряддя праці», «Світлиця». Історико-етнографічний музей при школі був заснований силами ентузіастів у 2006 р., а вже у 2020 р. отримав звання «зразкового музею» Міністерства освіти і науки України. Варто відзначити потужну виховну роботу керівництва закладу з учнями школи, які, починаючи з третього класу, освоюють краєзнавчі знання в ігровій формі – в якості екскурсоводів на двох мовах: державній українській та гагаузькій”, – розповіли про зустріч в ІДГУ.

Наприкінці зустрічі дирекція музейного комплексу ліцею подарувала представникам вишу експонати для оформлення майбутньої експозиції Гагаузького ресурсного центру.

Поділитись
Зараз читають