Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Бородінській громаді відновлюють роботу лікарні

17 Травня 2023 11:27
Тетяна Манолова
В Бородінській громаді відновлюють роботу лікарні

Найбільша за площею Болградського району Бородінська громада працює над відновленням медичного напрямку. В березні цього року керівництво громади зареєструвало медичний заклад КНП «Бородінська селищна лікарня». Про це виданню “Махала” повідомив начальник відділу охорони здоров’я Бородінської селищної громади Дмитро Куруч.

Ще у 2010 році Бородінська лікарня припинила своє існування, а мешканці втратили можливість  отримувати якісну медичну допомогу. Обладнання за рішенням депутатського корпусу тоді ще Тарутинського району з відділення хірургії, неврології, пологового, рентген-кабінету вивезли.

Реформа децентралізації в Болградському районі дозволила керівництву Бородінської громади створити центр первинної медико-санітарної допомоги. Окрім цього, громада залучила фізичних осіб-підприємців для роботи в амбулаторіях старостинських округів.

“Ми об’єднали бюджетну систему та підприємство. Села об’єднані в певні зони, де лікарі надають медичну допомогу. Населення володіє інформацією щодо графіків прийому. Люди задоволені й, зазначу, після такої організації роботи рівень смертності впав, ситуації з вчасною діагностикою захворювань покращилася”, – розповів виданню Дмитро Куруч.

Однак, через територіальну віддаленість громади від районного центру та лікарень залишалося питання забезпечення населення допомогою вузькопрофільних спеціалістів в межах громади. 

Цього року в Бородіно вирішили відновити роботу лікарні, яка довгі роки була законсервована. За кошти бюджету громади для медичного закладу закупили сучасне обладнання ультразвукової діагностики, рентгенапарат. Завдяки сприянню українських та іноземних партнерів лікарня отримала карету швидкої допомоги, апарат штучної вентиляції легень, дефібрилятор, кардіограф, функціональні ліжка з електричними приводами.

“Громада спроможна, ми залучаємо спеціалістів для розвитку лікарні. Наразі готуємо програму з придбання житла медичним працівникам,  в тому числі зі статусом ВПО, щоб надати змогу спеціалістам працювати на місцях”, – додає Дмитро Васильович.

Відкриття приймального та терапевтичного відділення лікарні планувалося у першому півріччі, та поки триває завершальний етап підготовки документації, оснащення кабінетів та підготовки спеціалістів.

Поділитись
Зараз читають