Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Болградському районі вшанували жертв Голодоморів (Фото)

25 Листопада 2023 17:00
Валерій Гайдаржи
В Болградському районі вшанували жертв Голодоморів (Фото)

Сьогодні, 25 листопада, по всій Україні вшановується пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. По всьому  Болградському району сьогодні проводяться заходи, присвячені вшануванню пам’яті жертв цієї трагедії. Інтернет-видання “Махала” розповість про них більш детальніше.

Зранку керівництво Болградської районної військової адміністрації, районної та міської рад поклали квіти до пам’ятного знаку жертвам Голодомору, що розташований на Болградському міському кладовищі та хвилиною мовчання вшанували загиблих від голоду земляків. Про це повідомляє пресслужба РВА.

В Арцизькій громаді також сьогодні відбулися жалобні заходи. Біля Меморіалу, присвяченого жертвам Голодомору 1932-1933, 1946-1947 років, пройшов мітинг-реквієм «Памʼятаємо. Єднаймося. Переможемо!», на якому були присутні представники державних установ, місцевого самоврядування та активні мешканці громади.

Вже вдруге Україна і світ вшановують жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни, яка супроводжується черговим терором Росії проти українців. Віддаючи данину пам’яті українцям, чиє життя трагічно обірвалося у страшні голодні роки, учасники заходу вшанували хвилиною мовчання й тих, хто віддав своє життя у наші дні, боронячи Україну. Голодомор в Україні назавжди залишиться в нашій пам’яті, як одна з найстрашніших сторінок минулого. Наш святий обов’язок пам’ятати тих, кого вбив голодом більшовицький режим та підтримувати сучасних захисників, які протистоять путінському геноциду. І саме національна пам’ять робить нас згуртованішими й надає сил для подальшого спротиву. Шануймо нашу історію, підтримуймо тих, хто бореться за Україну зараз!”зазначили в пресслужбі Арцизької громади.

Окрім цього в приміщенні центральної бібліотеки Болградської громади та в бібліотеці села Виноградівка пройшли тематичні заходи до памʼятної дати.

“Ці вогники символізують скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів українців та одночасно віру, що подібне ніколи й ніде не має повторитися. Ось і у нашій бібліотеці було розгорнуто книжкову виставку з матеріалами про жертв Геноциду українського народу, також представлені книги зі спогадами жителів гагаузьких поселень про роки голоду та виселення з рідної землі. Наші читачі запалили свічки – шануючи пам’ять жертв Голодомору.”– зазначили у дописі на сторінці КЗ “Болградська централізована бібліотечна система” с.Виноградівка у Фейсбуці.

До акції памʼяті також доєдналася й Василівська громада. Каракуртський Будинок культури також провів тематичний захід. 

“З метою увіковічення пам’яті мільйонів безневинних жертв Голодомору в Україні 1932-33 років та ознайомлення з трагічними подіями нашої історії бібліотека створила відео-презентацію «Засвітимо свічку, хай зігріє душі». Захід памʼяті про ті часи було проведено з учнями 5 класу”зазначили у фейсбук-спільноті “Каракуртський Будинок культури”.

Заходи, присвячені вшануванню жертв Голодоморів, також відбулися і в освітніх закладах району. Наприклад, в Болградському ліцеї №2 були проведені тематичні виховні заходи: відеоурок «До 90-х роковин Голодомору-геноциду», презентація «Голодомор 1922/1923 рр. Геноцид Українського народу, хвилина мовчання та акція «Запали свічку». 

“Учні 11-Б класу взяли участь онлайн у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Голодомор. Історія. Постпам’ять»: до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 рр. Також учні 10-А класу взяли участь 24 листопада у заході «І поліг наш народ наче скошене жито» районної бібліотеки, присвячений трагічним сторінкам нашої історії – голодомору” – повідомили в навчальному закладі. 

Окрім цього в Кубейських навчальних закладах також провели тематичні заходи із покладанням квітів до пам’ятника померлим кубейцям під час Голодомору, який на території села відкрили минулого року. 

Фото: Офіційні сторінки закладів

Поділитись
Зараз читають