Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Болградській та Кубейській громадах є проблеми з перейменуванням обʼєктів топоніміки

10 Травня 2023 17:42
Софія Чебан
В Болградській та Кубейській громадах є проблеми з перейменуванням обʼєктів топоніміки

Питання про стан перейменування об’єктів топоніміки  в населених пунктах Болградського району обговорили в військовій адміністрації. Перейменування об’єктів топоніміки, які пов’язані з державою-агресором чи імперським минулим, просувається доволі повільно та нерівномірно в залежності від кожної конкретної громади.

Труднощі й проблеми перейменування

Завідувачка сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю районної державної (військової) адміністрації Анжела Радченко на апаратній нараді в Болградській РВА повідомила, що станом на початок травня прийняті рішення про перейменування об’єктів топоніміки в десяти громадах району. 

Рішеннями сесій цих місцевих рад перейменовані 160 вулиць, 29 провулків, два узвози, вісім скверів, один парк та один населений пункт. Проблемні питання є в Болградській міській та Кубейській сільській радах, де процес деколонізації топоніміки не завершений. 

Видання “Махала” неодноразово писало, що на території Болградської територіальної громади розміщені два пам’ятних знаки та один пам’ятник, які прославляють країну-агресорку. 

Це пам’ятник Олександру Пушкіну, розташований в парку імені (!) Олександра Пушкіна в Болграді. Пам’ятний знак за містом на трасі Болград – Одеса називається «Пам’ятний знак на місці, де проходив огляд російських військ під час російсько-турецької війни». Ще один «Пам’ятний знак на місці, де проходив смотр російських військ під час переправи через Дунай під час російсько-турецької війни» знаходиться на трасі Болград – Ізмаїл.

Міська рада ще вісім (!) місяців тому повідомляла, що до Міністерства культури був направлений лист з проханням роз’яснення процедури демонтажу цих пам’ятників та пам’ятних знаків, бо вони внесені до переліку культурної спадщини місцевого значення, але на той час відповіді міська рада не отримала.

Також судового рішення очікує перейменування села Виноградівка на Курчу, Болградської громади. Міська рада прийняла рішення щодо перейменування, але активісти оскаржують це рішення в суді.

В селі Кубей досі не прийняте рішення про перейменування семи вулиць. По даним Болградської РВА, на найближчій сесії планується розглянути проєкт рішення про змінення назв шести вулиць. Що стосується однієї вулиці то процес обговорення ще триває.

Зміна табличок та вказівників

На сьогодні в десяти громадах проводиться демонтаж табличок зі старими назвами вулиць, проспектів, парків, скверів та провулків. 

У Криничненській та Тарутинській громадах не тільки все перейменували, а навіть вже виготовили та встановили нові таблички з новими назвами об’єктів топоніміки. 

В Арцизькій, Болградській, Василівській та Павлівській громадах визначені обсяги фінансів, які необхідно виділити з місцевих бюджетів на виготовлення нових табличок, та проводиться процедура їх закупівлі.

В Городненській, Кубейській громадах тільки визначають обсяги фінансів, які необхідно виділити з місцевих бюджеті на таблички. В цих громадах вирішили, що власники домогосподарств будуть самостійно замовляти, виготовляти та встановлювати таблички на своїх домівках.

Теплицька та Бородінська громади взагалі відмовились від централізованого змінення табличок, вони не планують замовляти їх коштом місцевого бюджету. Виготовлення та розміщення планують покласти на  власників домогосподарств.

Поділитись
Зараз читають