Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Болградській лікарні запрацювала сучасна киснева станція (Фото, відео)

05 Травня 2023 15:38
Софія Чебан
В Болградській лікарні запрацювала сучасна киснева станція (Фото, відео)

Киснева станція вартістю понад п’ять мільйонів гривень повністю підключена до наявної в лікарні мережі та вже працює. Журналісти видання «Махала» разом генеральним директором КНП «Болградська ЦРЛ» Віктором Дішлі оглянули обладнання та прослідкували весь технологічний ланцюжок: від виробництва медичного кисню з атмосферного повітря до його доставки пацієнту в палату.

Великий кисневий генератор розташований у внутрішньому дворі лікарні.

«Цей генератор здатен постачати кисень до 60 точок в головному корпусі. Таким чином, ми повністю автономні. Крім того, в нас є кисень для інфекційного відділення, є кисень в балонах. Ми забезпечили себе киснем на різні випадки», – розповідає Віктор Дішлі.

Обладнання кисневого генератора встановили у квітні, згодом провели пусконалагоджувальні роботи та навчання працівників.

«Кисень виробляється тут, потім по системі труб подається до лікарні та в палати, де встановлені спеціальні розетки, до яких можна під’єднати кисневу маску чи апарат штучної вентиляції легень. В нас є такі, крім того, ми запросили ще», – говорить Віктор Васильович.

На початку реалізації проєкту у головному корпусі лікарні встановили 17 кисневих розеток. Киснева станція може забезпечити киснем 60 розеток.

Коштом Болградської міської ради виготовлена проєктна документація на даний об’єкт та проведений капітальний ремонт системи киснепостачання терапевтичного та неврологічного відділень, завдяки чому встановили додатково 39 кисневих розеток.

На відкриття кисневої станції до Болграда завітала директорка Департаменту охорони здоров’я Одеської ОВА Наталія Одарій-Захар’єва. Вона вручила колективу Болградської ЦРЛ Почесну грамоту Департаменту за сумлінну працю в особливий період та досягнення в умовах воєнного стану в Україні.

Нагадаємо, робота над проєктом почалася ще в листопаді минулого року, коли з Благодійною організацією «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» (БО «100 відсотків життя») була досягнута домовленість про безкоштовну передачу лікарні кисневої станції. Співпраця лікарні з благодійною організацією здійснюється в рамках проєкту «HealthLink: Посилення зусиль з протидії ВІЛ/СНІДу в Україні» за фінансової підтримки Уряду США через Агентство США з міжнародного розвитку.

Поділитись
Зараз читають