Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Болграді відбулася відкрита розмова з ветеринаром (Фото, відео)

28 Лютого 2024 16:35
Валерій Гайдаржи
В Болграді відбулася відкрита розмова з ветеринаром (Фото, відео)

В Болграді в рамках проєкту «Притулок для тварин в Болграді: від обговорення до дій» пройшла зустріч-розмова з ветеринарною лікаркою Крістіною Поляк, яка вже має більше ніж 20-річний досвід роботи в цій сфері. Протягом заходу люди могли дізнатись корисну інформацію щодо правильного догляду за тваринами та поставити свої питання.

“В рамках проєкту «Притулок для тварин в Болграді: від обговорення до дій» ми провели дуже цікавий захід, до якого ми йшли декілька місяців. Коли ми розпочали зооволонтерську діяльність до нас стали звертались багато мешканців громади з різними питаннями стосовно правильного догляду за тваринами, оскільки в них не завжди є можливість зустрітись з ветеринарною лікаркою. Саме так народилася ідея провести таку зустріч. Для цього ми зібрали питання й через інтернет, й до редакції особисто приходили люди та передавали свої звернення, й усі присутні на заході також могли поставити питання, які їх цікавлять”, – пояснила головна редакторка інтернет-видання “Махала” та газети “Дружба” Тетяна Терзі.

На захід завітало близько 15 людей, тому зустріч пройшла дуже плідно. Цитуємо найпопулярніші та найцікавіші питання, які прозвучали на заході, й відповіді на них від Крістіни Поляк.

Як правильно годувати тварин?

Якщо ми говоримо про кішок та собак, то це м’ясоїдні тварини. Це говорить саме за себе, їх потрібно годувати м’ясом. М’ясо може бути в різних видах: сире, термічно оброблене, або ж у вигляді сухих і мокрих кормів. Якщо це сире м’ясо, то воно обов’язково має бути замороженим, щоб знезаразити його від різних мікроорганізмів. Чим нижчою температура заморозки буде, тим краще. Стосовно кількості. М’ясо має становити десь 60-70 відсотків від денного раціону. У раціон також можна додати крупи, найкориснішими вважаються рис, гречка і кукурудзяна крупа. Але не рекомендую давати ячну та пшеничну крупи, оскільки вони є алергенами для собак. Щодо готових кормів, треба обов’язково дивитись на склад, якщо це сухий білок, дегідратований, то це може бути 100 відсотковий білок, тобто 30-40 відсотків в сухому кормі

Чи може погана якість води впливати на захворюваність сечового міхура або ниркову недостачу тварини?

Так, звісно, вода поганої якості може впливати як на здоров’я людини, так і на здоров’я тварини. Тим паче якщо у тварини є схильність до такої проблеми, то неочищена вода може зашкодити їй, тож за можливості давайте їм спеціальну воду, наприклад зменшену за кількістю мінералів, але якщо немає такої можливості, то хоча б очищену з бювету.

З якого віку можна давати цуценятам та кошенятам антигельмінтні препарати?

В нашому регіоні досить поширене зараження глистами серед тварин, тому за рекомендаціями багатьох виробників препаратів, цуценятам та кошенятам до 6 місяців треба давати таблетки кожні 3-4 тижні, якщо вони гуляють на вулиці. Якщо тварині з 6 місяців до року, то кожні 2 місяці. Потім якщо їм більше як рік, то щоквартально. Краще використовувати широкого спектра дії, бо вони бувають різні, для когось діють одні, для когось інші.

Які щеплення обов’язково потрібно робити домашнім тваринам?

За законодавством України щеплення від сказу – це одне з основних щеплень і є обов’язковим для всіх домашніх тварин, яке має проводиться один раз в рік. Це щеплення дуже важливе, бо тільки воно може захистити вашого улюбленця від смертельно небезпечного захворювання, яке ще може становити загрозу й для людини. Щодо інших щеплень, то тут вже індивідуально, все залежить від стану здоров’я тварини та бажання господаря.

В Болградському Центрі дитячої та юнацької творчості планується відкриття контактного зоопарку. Чи можуть бути сусідами шиншила, кролик, курочки та єноти?

Звичайно можуть бути, я знаю багато гарних прикладів відкриття контактних зоопарків, це чудово, діти в захваті від таких місць. Головне дотримуватись санітарних норм та норм утримання. Також для тварини потрібен час, щоб соціалізуватися, тому рекомендую впускати людей потроху, спочатку дві-три людини, щоб були біля них, і так потроху можна збільшувати кількість відвідувачів. Також у них повинно бути своє затишне місце, наприклад, якщо тварина не захоче сьогодні контактувати, то щоб вона могла десь сховатися і була в спокої.

***

З цікавою пропозицією до зооволонтерів та ветеринарної лікарки звернулися  представники відділу освіти Болградської громади. Вони зазначили, що в їх планах є проведення різноманітних благодійних акцій, на яких діти з батьками могли б виготовити щось корисне для безпритульних тварин міста. Тому освітяни поцікавилися в присутніх зооволонтерів яка допомога їм потрібна. Таким чином вже незабаром учні навчальних закладів, яким небайдужа доля безпритульних чотирилапих, почнуть виготовляти їм підстілки та різноманітні лежанки.

Участь у заході була безкоштовною, однак наприкінці всім присутнім було запропоновано зробити добровільний внесок до загальної скриньки. Таким чином за результатами заходу вдалося зібрати 1577 грн, які одразу потрапили на волонтерський рахунок ветеринарної лікарки.

Якщо ви також хочете доєднатися до допомоги безпритульним тваринам Болградської громади приєднуйтеся до нас в Інстаграмі: @help.animals.bolhrad, а також допомагайте безхатнім тваринам матеріально: 5168 7451 5263 8653 (картка ПриватБанку на ім’я Крістіни Поляк).

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст  є виключною відповідальністю районної газети «Дружба» і інтернет-видання «Махала» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу

Поділитись
Зараз читають