Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В Бессарабії планують вирощувати бавовну для покращення обороноздатності України

03 Квітня 2024 11:22
Наталя Іванова
В Бессарабії планують вирощувати бавовну для покращення обороноздатності України

Оскільки бавовняна целюлоза використовується для виробництва пороху, її вирощування на полях Одещини не лише матиме економічний ефект, але й допоможе оборонному сектору країни. Про це повідомив Департамент аграрної політики, продовольства та земельних відносин ООДА. 

Раніше, оформлення документації та отримання дозволів на вирощування бавовни займало декілька років, однак на початку 2024 року у Кабміні було зареєстровано законопроєкт, який скорочує цей термін до 1 місяця. 

Проєкт ще не підписано, проте аграрії Одещини вже готуються до вирощування нової для регіону культури. З цього приводу вчора, 2 квітня, в Одеському державному аграрному університеті пройшов семінар з питань вирощування нішевих культур, у якому взяли участь представники ВРУ, Мінагрополітики, Мінстратегпрому, Держпродспоживслужби, Держрибагентства, Одеської ОВА, УІЕСР, ІКОСГ, СГІ-НЦНС, ОДАУ, міжнародні партнери, керівники аграрних підприємств та асоціацій.

Під час семінару було визначено, що на сьогодні ідеальні природно-кліматичні умови для цієї сільськогосподарської культури склалися на території Бессарабії. Також було прораховано, що для того, аби задовольнити потреби оборонного сектору, якому необхідно 10 тис. тонн бавовняної целюлози, треба засіяти близько 30 тисяч гектарів. Проте, якщо висадити її на зрошуваних землях, площі знадобиться вдвічі менше. 

Під час зустрічі міжнародні партнери поділилися з місцевими аграріями власним досвідом щодо вирощування цієї рослини та дали корисні поради. Аграрії, своєю чергою, висловили готовність розпочати роботу з засіву найближчим часом, якщо отримають дозволи.

Зазначимо, якщо вдасться оперативно внести зміни у законодавство, то посівна кампанія розпочнеться в кінці квітня — на початку травня, і перший врожай бавовни Україна збере вже в цьому році. 

Крім того, прийняття законопроєктів щодо вирощування бавовни дозволить залучити інвестиції у завод із виробництва сирцю, розміром у 30-50 млн доларів. Початкова потужність заводу становитиме 1 500 тонн сирцю на рік із поступовим нарощуванням до 6 000 тонн.

Поділитись
Зараз читають