Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

В акваторію української частини Дунаю випустили майже три тисячі червонокнижних осетрів

19 Жовтня 2023 16:50
Олександра Сергєєва
В акваторію української частини Дунаю випустили майже три тисячі червонокнижних осетрів

Вчора, 18 жовтня, у місті Вилкове відбулося зариблення річки Дунай осетровими видами риб. Про це повідомили у Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Ініціаторами заходу став Всесвітній фонд природи WWF-Україна, який вже понад 5 років займається збереженням осетрових видів риб в Україні. Минулого року через активні атаки окупантів на острів Зміїний зариблення не відбулося. Однак цієї осені воно таки відбулося.

За день у води річки Дунай випустили 2,5 тисячі молодих осетрів, середньою вагою 150 – 300 грам. Зарибок заздалегідь виростили в Одеському осетринницькому комплексі.

Зариблення має стратегічну ціль – воно сприятиме відновленню  популяції осетрових в Дунаї та забезпечить моніторинг та охорону їх оселищ, що є дуже важливим, адже осетрові в Україні знаходяться на межі зникнення. Тому їх занесено до Червоної криги України, вони охороняються законодавством, а за їх вилов передбачається кримінальна відповідальність.

Їх і до війни було не багато, а після підриву окупантами Каховської ГЕС, популяція ще більш зменшилася.

Тому для збереження цих видів Держрибагенство запровадило додаткові заходи для їх охорони шляхом заборони промислового рибальства на певних ділянках Дунаю.

Зариблення відбулось завдяки фінансуванню WWF-Нідерланди спільно з Rewilding Europe. Участь в зариблені взяли представники Міндовкілля, Дунайського біосферного заповідника та Одеського осетринницького комплексу.

Поділитись
Зараз читають