Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Уродженка Болградського району стала ведучою новин на болгарському телебаченні 

21 Червня 2023 09:43
Олександра Сергєєва
Уродженка Болградського району стала ведучою новин на болгарському телебаченні 

Марія Плачкова родом з села Криничне після початку повномасштабного вторгнення вимушена була покинути рідну країну та починати нове життя у Болгарії. 

Коли розпочалася війна Марія жила в Одесі, де працювала у місцевих ЗМІ. У перші години після вторгнення вона під страхом обстрілів висвітлювала події у місті. 

«24 лютого я прокинулась від вибухів. Опанувавши себе я спокійно забрала документи і гроші в сумку та подзвонила батькам. Потім пішла на роботу: фотографувала місто, робила репортажі і виходила в ефір. Тоді з’являлось дуже багато фейкових новин, тому для мене особливо важливим було донести до усього світу, що Одеса – це Україна! Було дуже страшно, адже будівля телебачення знаходиться в 200 метрах від порту. Вперше в житті я чула вибухи, бачила колони військової техніки та танки», – розповіла свої спогади Марія. 

Після обіду Марія поїхала до батьків у Криничне. Вона згадує, що коли їхала, вірила, що за декілька днів все скінчиться і вона зможе повернутися до звичайного життя. 

Перша ніч після початку війни запам’ятається Марії на все життя.

«Ніхто не спав, ми усі трималися за руки. Я постійно переживала, що у разі, якщо прилетить ракета, то наш підвал не дуже безпечний, немає води й ковдр. Це мій перший спогад, я буду пам’ятати його все життя», – поділилася Марія. 

Близько місяця Марія жила у батьків, в Одесу було повертатися страшно. Трохи повагавшись вона вирішила спробувати розпочати нове життя – зібрала речі та поїхала до Болгарії. 

Там вона майже одразу знайшла собі місце – влаштувалась штатним журналістом на Болгарське національне телебачення, де розповідала про Україну.

12 квітня, на річницю своєї роботи у Болгарії, вона написала пост у соцмережах: «Для мене це не просто робота, це можливість інформаційно допомогати своїй країні, реалізуватись професійно та здобувати новий досвід. Слава Україні!»

19 червня Марія повідомила дуже гарну новину, яка наочно показує підтримку України з боку Болгарії.  Відтепер на Болгарському національному телебаченні офіційні новини будуть транслюватися ще й українською мовою.

«Іноді мені здається, що моє життя в Болгарії відзеркалює якісь моменти, які я недоробила в Україні. Починала свою кар’єру журналіста з програми про болгарську діаспору в Україні. Потім працювала на Odesa.live де з ранку до вечора робили репортажі та включення в ефір на різні теми. Завтра я почну вести новини українською мовою на БНТ. Це великий крок назустріч українцям, які зараз проживають у Болгарії. Крок, який покладе початок великої дружби між народами», – зазначила Марія.

Поділитись
Зараз читають