Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

У ЯКОМУ СТАНІ ДИТЯЧІ МАЙДАНЧИКИ БОЛГРАДУ?

02 Жовтня 2022 11:00
Тетяна Манолова
У ЯКОМУ СТАНІ ДИТЯЧІ МАЙДАНЧИКИ БОЛГРАДУ?

Барвисті, яскраві ігрові гірки, гойдалки, трапи, будиночки, пісочниці, каруселі – найпопулярніші місця відпочинку дітей. У Болграді на цьому і закінчується перелік розваг для них, крім літнього періоду, коли у місті функціонують надувні ігрові центри. Наскільки безпечними є такі простори для дітей, у якому вони стані та чи відповідають нормам експлуатації? «Махала» перевірила чотири майданчики міста.

Майданчик біля магазину «Гоша Ювілейний»

Власне, відгуки мешканців Болграда про нього і підштовхнули нас провести рейд дитячими майданчиками міста.

Тут зазвичай багатолюдно, оскільки на території супермаркету знаходиться дитячий комплекс та двір зі столиками для відпочинку, у теплу пору року. Поки батьки роблять покупки або відпочивають, їхні діти можуть розважитися. Майданчик було встановлено до Дня захисту дітей близько п’яти років тому, але з часом його стан погіршився. І раніше батьків лякала висота комплексу і встановлені гойдалки при вході, від руху яких дитина, яка проходить поряд, могла травмуватися, а з роками питань щодо її безпеки додалося.

Через те, що тут немає навісу, пластик подекуди вигорів від сонця і тріснув, згодом під тиском ваги на гірках утворилися величезні дірки. Також на трапах зламані дошки, куди може провалитися дитина та отримати травму.

Відвідування майданчика для сина нашої підписниці 17 вересня закінчилося травмою. Хлопчик провалився в дірку на гірці, забивши бік, обличчя і сильно злякався.

«Це один із небагатьох майданчиків для дітей у місті, і він в аварійному стані, сьогодні мій син на ньому отримав фізичні та психологічні травми», – повідомила молода мама нашому виданню.

В адміністрації супермаркету нам повідомили, що про цей інцидент не знають, із заявою до них не зверталися. Однак і заперечувати аварійний стан майданчика не стали.

«Те, що у нас майданчик знаходиться в такому стані – ми знаємо і вже зверталися до виробника, щоб провести реконструкцію, але завод не функціонує, відреставрувати його не можемо», – розповіла директор магазину.

Однак ні попереджувальних знаків про небезпеку, ні огорож пошкоджених ділянок на майданчику ми не побачили.

 Хто є відповідальним за безпеку майданчика?

У законі про дитячі майданчики фігурує таке поняття, як «балансоутримувач». Це юридична особа або безпосередній власник, який несе відповідальність за експлуатацію та утримання майна у належному вигляді.

Саме він повинен стежити за станом майданчика та не рідше одного разу на рік проводити необхідні ремонтні роботи. В іншому випадку балансоутримувач може бути оштрафований за статтею 152 Кодексу України про адміністративні порушення.

Якщо ігрова локація не відповідає вимогам безпеки, батькам необхідно звертатися безпосередньо до балансоутримувача. Він  зобов’язаний розглядати такі звернення та давати на них відповідь. Якщо він відмовляється, батьки мають право подати скаргу до органів місцевого самоврядування.

Ми зі свого боку звернулися до балансоутримувача – до директора магазину “Гоша”, щоб він обмежив доступ до майданчика або здійснив ремонтні роботи, які можна зробити самотужки – замінити поламані дошки, пофарбувати поручні, перевірити кріплення.

І поки стаття готувалася до друку ми дізналися, що на наш запит відреагували та провели ремонт окремих елементів конструкції.

Далі ми відвідали майданчики, що знаходяться на балансі КП Болградської міської ради «Міськводоканал»

Майданчик біля Спасо-Преображенського собору

Тут відкриваються види величного собору, його доглянутої території, де безліч квітів та зелені, також гарну тінь майданчика забезпечують дерева, що поблизу немає жвавого дорожнього руху, що відповідає вимогам благоустрою дитячих майданчиків згідно з державними будівельними нормами України.

Сам майданчик є комплексом з переходами різної конфігурації, лабіринти, гойдалки, каруселі, паровозики, які розраховані на дітей від 4 до 12 років. Зазначимо, що основи елементів гірок не розхитані, канати та ланцюги не порвані, фарба на металевих елементах не злізла.

З мінусів – на гойдалці не вистачає спинки, також розмальовані поручні комплексу. Ну і звичайно ж, мінус цього простору, що найбільш обговорюється батьками –  покриття, на якому стоїть майданчик.

Відповідно до вимог безпеки дитячих майданчиків їх покриття має бути з будь-якого ударопоглинаючого матеріалу – піску, газону, гумової поверхні. Заборонено бетонне покриття та тротуарна плитка. 

Цей майданчик із самого початку було встановлено на землі, частково покритої травою, що у принципі не є порушенням норм. Але через активний рух на ній місцями трава стерлася та залишилася гола земля. Після дощу територія майданчика перетворюється на болото, доки земля не висохне, діти грати там не можуть. Траплялися випадки, коли її обмазували болотом, що також обмежувало користування нею.

Поруч із майданчиком розташовані вуличні тренажери,  там є гумове покриття, місцями воно потребує ремонту, та все ж при падінні пом’якшує удар та швидше сохне після дощу.

Майданчик у сквері на вул. Болгарських ополченців

Потрапляючи на його територію, ніби опиняєшся в радянському минулому. Та й дитячим майданчиком металеві конструкції складно назвати: іржаві гірки, що закінчуються ямою.

Спустившись із гірки дитина гарантовано отримає травму спини; гойдалка – з дошкою, прикрученою шматком дроту, на якій, хитатися неможливо, це швидше вже інсталяція; пісочниця заросла травою; тварини з брусів лежать частково на землі і становлять небезпеку через гострі кінці, та й бетон, яким заливалася їх основа, розламаний.

Так, безумовно, можна просто піти і не перебувати там, не пускати туди дітей, але не можна вдати, що цього майданчику не існує. До того ж він  розташований у центрі міста, у парку, поряд із пам’ятником Болгарським ополченцям.

З питанням щодо планів модернізації простору для дітей ми звернулися до директора КП «Міськводоканал» Анатолія Ільченка. Він повідомив, що через військовий стан усі капітальні ремонтні роботи призупинено, зокрема і проект реконструкції скверу на вул. Болгарських ополченців. Одним із пунктів якого було облаштування ігрових та дитячих майданчиків.

Масштабна реконструкція мала закінчитись в листопаді 2023 року, але через військовий стан підрядники, які виграли аукціон на виконання робіт у розмірі 14 млн 900 тис. грн, до робіт приступити не можуть. Саме тому майданчик у сквері поки що залишається у такому вигляді.

Він також прийняв наше звернення, щоб небезпечні уламки конструкцій були прибрані з території.

Майданчик у парку ім. А. С. Пушкіна

Це один з найновіших майданчиків у Болграді, був встановлений ​​у 2021 році і став подарунком одного з підприємств до дня заснування міста.

Тут досить висока конструкція, тому окремі елементи мають вікові обмеження. Непогано було б їх все ж таки позначити на території майданчика. Перш ніж відпустити дитину, краще переконатися, чи не буде це небезпечно для неї через висоту.

Покриття комплексу пісочне, але вже потребує оновлення, оскільки не пом’якшить удар у разі падіння дитини.

Різнорівневий комплекс не має пошкоджень, міцно встановлений, розхитаних конструкцій ми не побачили. За своїми показниками спочатку цей майданчик мав найменше зауважень. Але роблячи фото несподівано поряд на дереві ми помітили встановлену розетку з оголеними проводами, закріплену дротом, без захисту.

Вона розташовувалась приблизно за 1,5 м від землі, що робить її доступною для дітей. Як нам повідомили у КП «Міськводоканал», вона відключена від мережі.

***

Окрім трьох описаних майданчиків, на балансі комунального підприємства перебувають ще вісім майданчиків Болграда. За словами директора Анатолія Ільченка, на кожній ділянці є відповідальна особа, яка перевіряє їхній стан. Під час передачі на баланс КП лише сім із них мали документацію.

Не заперечуємо, що стан майданчиків залежить від самих мешканців. Часто культура поведінки відпочиваючих бажає кращого. Саме вони залишають сміття, ламають конструкції. Тільки спільно керівництво міста та мешканці можуть дійти вирішення проблем благоустрою. 

Тетяна Манолова

Поділитись
Зараз читають