Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

У Рені завершився конкурс ескізів для майбутньої «Алеї слави»

09 Грудня 2023 14:54
Микола Григораш
У Рені завершився конкурс ескізів для майбутньої «Алеї слави»

У середині вересня відділ культури, туризму, молоді та спорту Ренійської міськради оголосив конкурс ескізів «Алея слави» – як символ пам’яті та вшанування героїв», брати участь у якому могли не лише художники, скульптори, дизайнери та графіки, а й усі охочі. За умовами конкурсу, ескізи приймалися у вигляді малюнка або графічного макета з візуалізацією в електронному вигляді з текстовим описом концепції та назвою роботи. Найкращий із них буде відтворений у парку Перемоги.

Ще з вимог до готових ескізів: вони мають бути оригінальними та відповідати ідеї «Алеї слави», враховувати архітектурні, естетичні та функціональні аспекти. Терміни прийому робіт спочатку були до 1 жовтня включно, проте потім конкурс продовжили та про його закриття організатори оголосили 6 грудня.

«Прийом ескізів на даний момент завершено. Наступний крок – створення конкурсної комісії, до якої мають увійти фахівці у галузі архітектури, представники громадських організацій. Тобто компетентні люди, які мають подивитися, як краще реалізувати ідею «Алеї слави», де її можна буде встановити. Але поки що говорити про це рано, тому що конкурс тільки нещодавно закрився, і роботу в цьому напрямку ще не розпочато», – сказала в інтерв’ю журналісту інтернет-видання «Махала» начальник міського відділу культури, туризму, молоді та спорту Антоніна Асаржи.

Ініціатором проведення конкурсу, йдучи назустріч побажанням ренійців, щоб у місті було пам’ятне місце, де можна вшановувати наших полеглих Героїв, виступив комунальний заклад «Центр культури та дозвілля» (колишній районний Будинок культури).

«Що собою представлятиме майбутня «Алея слави»? Поки сказати важко, але це буде щось подібне до меморіалу воїнам-визволителям «Ніхто не забутий, ніщо не забуто», який вже є в міському парку Перемоги. І розташована «Алея слави» буде також у міському парку (попередньо розглядається широка алея від пам’ятника Шевченку до виходу на вулицю Вознесенську в районі колишньої будівлі райдержадміністрації), а не на цвинтарі, як, можливо, багато хто подумав. На цвинтарі, де поховані загиблі на фронті Герої з Ренійської громади, неможливо проводити абсолютно всі пам’ятні заходи, тому ми хочемо створити щось на зразок меморіалу, щоб люди могли вшанувати пам’ять загиблих земляків, покласти квіти. І необов’язково під час проведення пам’ятних заходів, а у будь-який зручний для себе час», – зауважила Антоніна Асаржи.

За словами начальника відділу культури, звучать і пропозиції розташувати «Алею слави» у сквері біля Свято-Вознесенського собору, проте там уже знаходяться пам’ятні меморіали жертвам голодоморів та воїнам, які загинули у локальних конфліктах на території інших держав, тому дуже мало місця. «У будь-якому разі це питання вирішуватиме комісія», – підсумувала вона.

На фото деякі з представлених ескізів.

Поділитись
Зараз читають