Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

«У нас все вийшло!»: як змінився Долинський ліцей Ренійської громади за останні роки

04 Липня 2024 14:00
Микола Григораш
«У нас все вийшло!»: як змінився Долинський ліцей Ренійської громади за останні роки

У Долинському ліцеї Ренійської громади кожен кабінет обладнали інтерактивними засобами – ноутбуками та проекторами, а чотири з них отримали ще й мультимедіа. Крім того, є інтерактивна дошка та 39 планшетів для 5-6 класів, що стало результатом участі ліцею у міжнародних проектах. Педколектив тепер проводить уроки на різних освітніх платформах, тим самим відповідаючи викликам часу, а кожен учитель займався самоосвітою, проходив онлайн-курси та вебінари. Про це журналісту видання “Махала” розповіли в навчальному закладі.

«Ми двічі брали участь у проектах, які фінансує Румунія, і двічі вигравали гранти на придбання необхідного для нас обладнання. Перший раз ми отримали 27 планшетів, вдруге два ноутбуки, два принтери, мультимедійну дошку, відеокамеру та ще 12 планшетів», – розповіла директорка ліцею Маріанна Черня. Вона очолила школу у квітні 2018 року, коли саме впроваджувалась концепція «Нової української школи».

«Директоркою я стала за підсумками конкурсу, представивши комісії концепцію розвитку нашої школи, де дуже багато було зроблено моєю попередницею Валентиною Миколаївною Лунгу. Своє завдання я бачила у тому, щоб продовжувати розвивати та поповнювати матеріально-технічну базу та впорядковувати нашу школу. Озираючись назад, на минулі шість років, можу з упевненістю сказати: у нас все вийшло, тепер вона стала по-справжньому світлою та яскравою», – додала вона.

Маріанна Черня з учніми

Поява нового обладнання, значущість якого для навчально-виховного процесу важко переоцінити, – це лише частина тих добрих нововведень, які відбулися останніми роками в ліцеї. Одним із перших і, мабуть, найпомітніших змін у тоді ще Долинській загальноосвітній школі став благоустрій двору, який виклали новенькою плиткою до свята останнього дзвоника 2018 року. Свіже покриття – гарне, рівне, сучасне – настільки контрастувало з тим, яким занедбаним був двір протягом багатьох років, що нова директорка школи та її молоді колеги не втрималися і до загального захоплення присутніх пустилися в танець, порушивши всі неписані правила (зазвичай на шкільних святах вчителі не танцюють – лише діти). Ексклюзивності танцю-попурі додало і те, що він був виконаний на підборах: ще зовсім недавно шкільним двором навіть у звичайному взутті ходити було важко – не те що на підборах танцювати.

Той самий танець вчителів

«Той рік для нас був справді знаменним: на Долинську школу загалом із бюджетів усіх рівнів було виділено понад 1 мільйон гривень на будівельно-ремонтні роботи, і в цьому сенсі вона стала зразково-показовою. Окрім того, що плиткою застелили двір, а це 1250 квадратних метрів, у рамках програми енергозбереження ми отримали кошти з державного бюджету у сумі 50 тисяч гривень на роботи із заміни вікон на металопластикові. Також завдяки чималим бюджетним асигнуванням та спонсорським коштам біля фасаду з’явився новий тротуар та розбиті гарні клумби», – розповідає вона.

Маріанна Черня зазначила, що у змінах, що відбулися у Долинському ліцеї останніми роками, величезна заслуга міської влади, депутатів різних рівнів, випускників минулих років, батьків учнів та місцевого сільгосппідприємства.

Останній дзвоник 2024 року

«Нам допомагали всі, за що велике спасибі! Окремо хочу подякувати нашому колективу, без допомоги, підтримки та старань якого один лише директор нічого б не зробив. Колектив працює дуже старанно і, хочу зазначити, що наші вчителі працюють з обдарованими дітьми, беруть участь як у міських та районних, так і в обласних та всеукраїнських інтелектуальних конкурсах, завойовуючи призові місця. Причому останні три роки таких результатів домагаються абсолютно всі наші педагоги, і ми на святі останнього дзвоника обов’язково їх відзначаємо подяками», – каже директорка ліцею.

На сьогоднішній день колектив учбового закладу складає 25 вчителів та 16 працівників техперсоналу. Навчається в ліцеї 195 дітей, хоча на початок минулого навчального року була 201 дитина, а 1 вересня цього року за парти сяде 178 учнів.

«Кількість учнів зменшується, це пов’язано з тим, що молоді сім’ї їдуть із села. Наприклад, цього року закінчили школу 24 учні, з яких три медалісти (одне «золото» та два «срібла»), а в новому навчальному році ми матимемо лише 10 учнів першого класу», – зазначає Маріанна Черня.

Доброю традицією в Долинському ліцеї стали також щорічні фестивалі до Різдва та Великодня, щоб діти більше дізнавалися про національні традиції – як молдавські, так і українські.

«Звичайно, зараз працюється нелегко, бо йде війна, по кілька разів на день оголошують повітряну тривогу, і ми йдемо в укриття. Воно у нас облаштоване, в його облаштуванні два роки тому нам допомагала Ренійська міська рада. Укриття обладнане всім необхідним для проведення уроків, це дозволило нам уникнути дистанційної роботи і працювати очно, за кожним класом закріплено своє місце, щоб усі поміщалися. Тобто навчальний процес не переривається. Спочатку було складно, поки діти звикли, та й батьки не розуміли, вимагали відправляти дітей додому, але зараз уже виробився алгоритм дій при повітряній тривозі, всі організовано спускаємося в укриття і мами та тати знають, що їхні діти у безпеці», – сказала на завершення директорка Долинського ліцею.

Поділитись
Зараз читають