8 листопада в рамках традиційного винного фестивалю у міста Болград пройшла конференція Всесвітнього руху Slow Food. Експерти з туризму та виробники з усієї України говорили про гастрономічний туризм, “Ковчег Смаку” та підтримку місцевих виробників. На заході була присутня журналістка інтернет-видання “Махала”.
Під час конференції обговорювалася тема: ”Всесвітній рух Slow Food як інструмент розвитку громад через популяризацію локальних продуктів і підтримку місцевих виробників”. У заході взяли участь очільниця Slow Food in Ukraine Юлія Пітенко, представники туристичних асоціацій, власники виробництв та музеїв з Одещини, Київщини та інших регіонів.
Конференція тривала дві години – з 10:00 до 12:00. Модераторкою виступила Лариса Титикало, очільниця Slow Food Бессарабія, власниця господарства “Бринзарня” та авторка кулінарних книг.
“У цей святковий день на свято вина в Болграді зібралися три дороги: “Дорога вина та смаку української Бессарабії”, “Дорога вина та смаку Херсонщини” та “Дорога вина та смаку Київщини”. Ці проєкти, як і Slow Food, об’єднують людей — споживачів, виробників, фермерів — навколо одного з найяскравіших вражень у нашому житті, яким є смак”, – підкреслила у своїй промові модераторка конференції Лариси Титикало.

Центральною частиною заходу стала дискусійна панель “Slow Travel і ‘Ковчег Смаку'”. У ній взяли участь:

“Slow Food — це про локальні сорти, їх збереження та допомогу малим виноробам. Крафтове виробництво у фермерів — це основа гастрономічного туризму. Я особисто за нашу гастрономічну спадщину та продовольчу безпеку”, — каже Юрій Палічев.
Учасники обговорили, як локальні продукти можуть стати основою туризму. Наталія Русєва з міста Болград розповіла про досвід музею “Балканські Ястія”, куди туристи приїжджають дізнатися історію кожної страви, а Наталія Ільчук поділилася досвідом створення “Дороги вина та смаку Київщини”.
“Завдяки “Дорозі вина та смаку Української Бессарабії” ми здобули дуже багато однодумців, друзів. У нас було дуже багато зустрічей, поїздок, навчань. Зараз це продовжується зі “Slow Food”. Я не встигаю прочитати всю інформацію, якою діляться фермери та люди, які вивчають старовинні сорти пшениці, рослин, дерев, люди, які цінують культурну спадщину своїх предків. Постійне спілкування, постійні зустрічі. Ти можеш у будь-який час задати питання, і тобі допоможуть”, – підкреслила у промові Наталія Русєва.
Яніна Гаврилова говорила про гастрономічні тури та автентичні продукти, а Олена Казьміна представила бачення розвитку в’їзного туризму через українську кухню.
Окрему увагу присутні приділили проєкту “Ковчег Смаку” – ініціативі Slow Food для збереження продуктів, що зникають. У Бессарабії це сушена бринза, винні сорти винограду, традиційні страви гагаузької, болгарської та молдовської кухонь.

Учасники домовилися про розширення туристичних маршрутів через виробників, навчання місцевих основам гостинності, популяризацію автентичних страв у ресторанах, співпрацю з туроператорами та документування традиційних рецептів.
Додамо, що Slow Food – це міжнародний рух, заснований 1986 року в Італії. Пропагує повільну, чисту та справедливу їжу. В Україні рух активно розвивається в Бессарабії, на Київщині та інших регіонах.