Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

У Болгарії стартував етнографічний кінофестиваль «ОКО»: як українцям подивитись фільми 

02 Жовтня 2023 12:30
Олександра Сергєєва
У Болгарії стартував етнографічний кінофестиваль «ОКО»: як українцям подивитись фільми 

Вчора, 1 жовтня, у столиці Болгарії Софії відбулося урочисте відкриття Четвертого Міжнародного етнографічного кінофестивалю “ОКО”. Він буде тривати до 7 жовтня, а фільми-учасники можна подивитися в Україні безкоштовно на платформі МЕGОGO.

Вже другий рік поспіль через війну кінофестиваль проводиться за межами України. Минулого року його приймала Польща, а цього року – дружня Болгарія. Перші два фестивалі проводилися у Болграді.

Урочисте відкриття фестивалю розпочалося з концертної програми, де виступили виконавці з багатьох країн, у тому числі – українські вокалісти. 

Потім усі присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих, які поклали своє життя за свободу України від російських загарбників і фестиваль розпочався. 

Першим учасником фестивалю став фільм режисера Павла Пелешка «Життя на межі».

Фільм охоплює період від Революції Гідності до повномасштабної війни. Успішні українські кінопродюсери взяли до рук зброю, щоби боронити країну, та камери, щоби фіксувати моторошну реальність.

З уламків спогадів та власного кіноархіву ветерани Павло та Юрко збирають мозаїку причин та наслідків, з яких складається сьогоднішня російсько-українська війна – від кінця 2013 року до сьогодні. Автори пішли добровольцями на фронт, побували в гарячих точках Донбасу, створили саморобний дрон «Фурія», назву якого зараз носить один з найкращих підрозділів аеророзвідки. І весь цей час вони продовжували творити, аби показати світові правду про жахливу війну, яка стала можлива у XXI столітті. 

Трейлер стрічки «Життя на межі» можна подивитися за посиланням.

Після показу на гостей фестивалю чекав аукціон та неформальне спілкування, на якому пригощали смаколиками з української Бессарабії, та фотовиставка із роботами провідних українських фотографів та військових кореспондентів. Всі виручені кошти організатори кінофестивалю передадуть на потреби 88 окремого батальйону морської піхоти.

Сьогодні, 2 жовтня, показ фільмів розпочнеться з 14 години. За фестивальний день планується показати п’ять короткометражних фільмів та два повнометражних.

Слідкуйте за новинами фестивалю на офіційній сторінці у Фейсбуці.

Фото взяті на сторінці фестивалю у FB.

Поділитись
Зараз читають