Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Цього літа в Бессарабії вперше відбудеться масштабний фестиваль української культури «Виделка»

31 Травня 2023 17:53
Лана Цахалова
Цього літа в Бессарабії вперше відбудеться масштабний фестиваль української культури «Виделка»

На фестивалі “Виделка”, який за задумом організаторів відбудеться в місті Вилкове 14-16 липня, будуть показані сучасні кінострічки, проводитимуться лекції та диспути, а також виступатимуть музичні гурти – усе українського походження.

Ідея створення та проведення фестивалю такого напрямку належить молодому чоловікові, громадському діячеві Сергію Гнезділову. Він народився та виріс у Вилкове, а з 2019 року – захищає Україну від російського ворога. Офіційними організаторами фесту є ГО «Ініціатива «ЛЮДИ» та ГО «Українські Студенти за Свободу».

Як розповів на своїй сторінці Фейсбуці сам Сергій, думка про створення такого заходу виникла у нього вже дуже давно, однак остаточне рішення він прийняв лише нещодавно, тому що усвідомлює дуже важливу річ – Україна має перемогти не тільки на полі бою, а й на культурному фронті, прибираючи з пам’яті українців наслідки російської культури. Маючи багато гарних друзів та чималу аудиторію підписників, хлопець, навіть не зважаючи на військову службу, вже почав втілювати організаційні моменти фестивалю.

Однак у процесі організації фестивалю активісти зіштовхнулись з тим, що їм не вистачає коштів. 

«Що треба? Збираю гроші на книжки. Чим більше – тим краще. Бібліотеки списали совіцьку макулатуру, мінкульт книжки зараз не закуповує. А ще оренда обладнання для прокату українських стрічок та музикантів. Тому прошу вас долучитись до важливої для мене справи, якщо і вам це важливо. Проголосуйте за мене гривнею, це найважливіша підтримка, за якою я постійно йду до моїх читачів» – зазначив військовий на своїй сторінці. 

Три основні напрямки фестивалю – це кіно, книги та музика українського походження – на думку Сергія мають дуже велике значення для мешканців міста, адже свого часу на вилківських островах, яких загалом 72, поселялись козаки з Задунайської Січі, і які створювали сім’ї вже тут та народжували дітей. 

У своїх дописах за останні дні Сергій Гнезділов закликає всіх небайдужих долучитись до збору коштів і допомогти йому та команді провести небачений досі масштабний фестиваль української культури у його рідному місті Вилкове, який, як мріє хлопець, згодом буде проводитись на постійній основі.

Загальна сума, яку потрібно зібрати організаторам фесту – 200 тисяч гривень. На сьогодні вже є майже 40 тис. грн.

Для тих, хто бажає долучитись та допомогти організувати фестиваль, є реквізити для переказу коштів:

Картка ПриватБанку на імʼя Сергія Гнезділова: 4149 6293 8927 2527 

Монобанка на імʼя Вероніки Купецької: https://send.monobank.ua/jar/5oSF4PYSBC

Поділитись
Зараз читають