Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Татарбунарський районний суд припинив здійснювати розгляд справ та матеріалів: єдиний суддя мав повернутися в Херсон, але хотів залишитися

16 Листопада 2023 16:17
Тетяна Терзі
Татарбунарський районний суд припинив здійснювати розгляд справ та матеріалів: єдиний суддя мав повернутися в Херсон, але хотів залишитися

На офіційному сайті Татарбунарського районного суду повідомляється про припинення розгляду справ і матеріалів в зв’язку із відрахуванням зі штату суду єдиного діючого судді. Коли робота суду відновиться – не повідомляється.

Така ситуація склалася після того, як Рішенням Вищої  ради правосуддя від 26.09.2023 р. № 911/0/15-23 судді Херсонського міського суду Зубову Олександру Сергійовичу достроково припинили відрядження до Татарбунарського районного суду Одеської області з 15 листопада 2023 року. «Махала» розбиралася в рішенні Вищої ради правосуддя.

У зв’язку з військовим станом суддю Херсонського міського суду Зубова О.С. відрядили до Татарбунарського районного суду Одеської області для здійснення правосуддя з 28 квітня 2022 року, бо Херсонський суд припинив роботу. Але з 1 червня 2023 року роботу Херсонського суду відновили, а з 12 червня Херсонський міський суд розпочав процесуальну діяльність. Суду надали необхідну оргтехніку. З метою захисту від вибухової хвилі та осколкових поранень вікна першого та частково другого поверхів будівлі Херсонського міського суду були закладені мішками з піском, однак інші вікна будівлі залишилися зовсім не захищеними.

Через нестачу судів в Херсоні суддя Зубов мав повернутися з міста Татарбунари до Херсона. Але в Татарбунарах ситуація була теж складна. Судочинство здійснював фактично один суддя Зубов. Ще 1 серпня в листі голові ВККСУ Зубов О.С. поінформував про повне припинення роботи Татарбунарського районного суду Одеської області в разі дострокового закінчення його відрядження і пропонував відкласти розкляд цього питання.

До Вищої ради правосуддя також 30 серпня 2023 року надійшло клопотання Татарбунарського міського голови  та рішення Татарбунарської міської ради від 22 серпня 2023 року з депутатським запитом про продовження терміну відрядження судді Херсонського міського суду Х Зубова О.С. до Татарбунарського районного суду.  

В листі зазначалося, що дострокове закінчення відрядження судді призведе до фактичного припинення діяльності суду щодо здійснення правосуддя, суттєво ускладнить діяльність правоохоронних органів під час вирішення невідкладних процесуальних питань, негативно вплине на стан правосуддя в межах юрисдикції Татарбунарського районного суду, що поширюється на територію Татарбунарської, Тузлівської, Дивізійської, Лиманської громад.

Після цих листів оголосили конкурс на зайняття трьох вакантних посад суддів у  Татарбунарському районному суді, але судді Зубову все ж таки відрядження достроково припинили. Після цього  14 серпня 2023 року до Вищої ради правосуддя надійшла заява судді Херсонського міського суду Зубова О.С. про звільнення з посади у відставку.

Поділитись
Зараз читають