Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Суспільство потребує нової української книги: видавництво “Фоліо” їздить з презентацією по містах і селах Бессарабії

13 Червня 2023 12:53
Алла Корінь
Суспільство потребує нової української книги: видавництво “Фоліо” їздить з презентацією по містах і селах Бессарабії

В закладах культури Одещини відбулися зустрічі з відомим українським видавництвом “Фоліо”. Такі зустрічі відбулися в містах Кілія, Ізмаїл, Болград, Рені, Арциз, Чорноморськ, Білгород-Дністровський та в селищі Сарата. Всі вони були одноманітними та орієнтовані на популяризацію сучасних письменників, книг українською мовою та національного виробника.

Журналістка інтернет-видання “Махала” побувала на такій зустрічі в селищі Сарата. Захід відбувся в бібліотеці й у ньому взяв участь директор видавництва Олександр Красовицький.

Олександр працює у видавництві вже 33 роки і є його директором, власником та головним редактором. А до того ще й сучасним українським письменником та цікавим освіченим співрозмовником. Разом зі своїми колегами та однодумцями він досліджує істинну, не викривлену радянською та російською пропагандою історію нашої країни та намагається донести її до українців через літературу  –  художню, наукову, публіцистичну. 

“Суспільство потребує  нової сучасної української книги. Бібліотечні фонди на підконтрольній території сьогодні майже на 45 відсотків складаються з видань радянських часів, і на Одещині з цим чи не найгірше. Ситуацію треба невідкладно змінювати, інакше бібліотеки не працюватимуть на користь України”, – впевнений пан Олександр. 

На зустрічі йшлося про стратегію бібліотек, які мають відповідати запитам, бути сучасними та престижними, повернути свій вплив на розум та серце читача. Про світову статистику, нові форми і засоби організації роботи – зокрема, такі, як бібліобуси… Про шкільні програми, що спотворені пропагандою та не відповідають вимогам у той час, коли школа має виховувати нове покоління іншим. 

Олександр Красовицький розповідав про сучасних українських письменників, яких знає особисто. Деякі у своїх творах навіть напророчили те, що відбувається у нас сьогодні… А щодо переходу на українську, видавець і письменник вважає, що “не можна “душити” російськомовних авторів, потрібний перехідний період 2-3 роки”. 

На зустрічі були присутні не тільки бібліотечні працівники колишнього Саратського району, а й актив громади, представники інтелігенції, які розуміють важливість теми, роль і значення нової сучасної української книги. Це треба усвідомити й кожній громаді, донести до “верхів”, підняти на рівень державної програми… 

Розмова видалася цікавою та змістовною. Олександр Красовицький запропонував присутнім свої авторські твори, а також кілька книжок подарував бібліотеці.

Зазначимо, що організатором подібних заходів є видавництво “Фоліо” за підтримки департаменту культури, національностей, релігії та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської облдержадміністрації. Маршрут Бессарабією був обраний невипадково. Олександр Красовицький свідомо обрав тур саме цими містами, урахувавши особливий, специфічний менталітет населення півдня Одещини.

Поділитись
Зараз читають