Питання пожежної безпеки стає вкрай актуальним під час опалювального сезону, особливо для мешканців Болградського району. Тут майже в кожному домі є індивідуальне опалення, яке може в будь-який момент принести біду, якщо котли або пічки не підтримувати в належному стані та нехтувати правилами пожежної безпеки. Особливо небезпечними ці випадки можуть бути в домах, які побудовано з лампача – так у давнину наші предки називали будматеріал, в основі якого є глина та солома і з якого побудовано більшість будівель в районі.
Незнання елементарних правил безпечного користування газом у побуті призводить до отруєнь чадним газом, вибухів і пожеж. Як вберегти себе та свій дім інтернет-виданню «Махала» розповіла провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Болградського районного управління Головного управління ДСНС України в Одеській області, лейтенант служби цивільного захисту Кристина Янковська.
Більшість жителів Болградщини обігрівають домівки за допомогою газових котлів. Також популярними є твердопаливні котли тривалого горіння та пічне опалення. В окремих випадках жителі Болградського району використовують для своїх потреб газові балони.
«Ми обігріваємо дім газовим котлом. Хоча в нас є пічка на дровах, яка була вмонтована ще при будівництві дому майже 70 років назад. Але я все ж таки віддаю перевагу котлу: з ним надійніше, безпечніше та легше», – пояснила мешканка Болграда Ірина.
Восени, коли на вулиці похолоднішало й родина Ірини вирішила увімкнути котел, вона стикнулася з проблемою: він погано працював та біля нього постійно з’являлася невелика калюжа.
«Це було дуже неочікувано, хоча досить очевидно. Тому що вже пройшло 15 років з моменту встановлення котла в домі. А, як відомо, у будь-якої речі є свій термін придатності», – розповідає жінка.
Коли ремонтна бригада відкрила котел, аби розібратися в чому причина, виявилося, що низ повністю покрився іржею й через це в котлі навіть з’явилися дірки. Родина Ірини була вимушена купувати новий котел, щоб не наражати себе на небезпеку.
Кристина Янковська надала декілька рекомендацій, які потрібно дотримуватися, аби не допустити біди при використанні газових котлів:
▪️ При включеному газовому приладі (плиті, колонці, котлі) на кухні обов’язково повинна бути відкрита кватирка для забезпечення припливу повітря.
▪️ У нижній частині дверей має бути зроблений підріз площею 0,02 кв.м.
▪️ Встановити датчик диму для сигналізації та датчик чадного газу.
▪️ Періодично викликати спеціалістів, які б проводили профілактичні огляди котлів.
▪️ Забороняється втручатися в роботу автоматичної системи безпеки газових приладів, а також самостійно встановлювати та ремонтувати газове обладнання.
При появі запаху газу слід негайно припинити використання приладів та перекрити на них крани. Після цього потрібно обов’язково провітрити приміщення та викликати аварійну службу за телефоном “104”. Поки спеціалісти не приїдуть не використовуйте електроприлади та не запалюйте вогонь в місці, де є запах газу.
Восени минулого року, через порушення правил експлуатації газового обладнання, а саме газового балона, в приватному будинку стався вибух, який забрав життя домогосподині.
Також слід пам’ятати, що кухонну плиту можна використовувати лише для приготування їжі. Обігріватися таким способом категорично заборонено. Вона є небезпечною тим, що при випадковому згасанні полум’я на плиті, приміщення заповнюється вибуховою сумішшю повітря та газу. Для її спалаху вистачить однієї іскри. Небезпеку становить навіть рішення увімкнути або вимкнути світло, яке в такому приміщенні може спровокувати вибух. Також якщо зовсім відсутнє провітрювання приміщення, воно дуже швидко наповнюється чадним газом, який ще називають “тихим вбивцею”. Але цьому питанню ми присвятили окремий розділ в статті.
Через постійні відключення світла та неможливість без електропостачання використовувати котел, родина мешканки Болграда Євгенії була вимушена перейти на пічне опалення.
«Раз у декілька днів ми опалюємо дім. Дрова закупляємо в спеціалізованих магазинах», – розповіла Євгенія. На питання: “Чи є в домі запах диму та згарі?” Євгенія відповіла позитивно.
«Інколи буває, що в домі присутній запах диму. Буває, що не з першого разу вдається розпалити піч. Користуватися піччю, звісно, не так зручно, як котлом. Але іншого виходу наразі немає», – поділилася домогосподиня.
Поява запаху диму в домі може свідчити про те, що десь в пічці є тріщини, а це вже може бути небезпечно.
«Пічка дає нам тепло й особливу атмосферу в домі у холодну пору року, та головне – не залежить від наявності електроенергії. Але не все так просто: пічка потребує уваги до себе як перед початком опалювального сезону, так і під час», – звернула увагу Кристина Янковська. Вона пригадала, що в лютому минулого року, через порушення правил експлуатації печі в Болграді загинула людина.
“Піч не обслуговувалася, на ній були тріщини. Також дуже близько було розташоване ліжко, і коли зайнялася пожежа, вогонь перекинувся на нього, в результаті чого домогосподиня й загинула”, – розповіла представниця ДСНС.
Аби запобігти нещасним випадкам, лейтенант служби цивільного захисту, надала декілька рекомендацій, які слід притримуватися під час експлуатації пічного опалення:
▪️ Не можна користуватися піччю упродовж тривалого часу. Це може призвести до перегрівання печі, через що можуть з’явитися тріщини. Через них чадний газ буде потрапляти до приміщення. А це дуже небезпечно для вашого здоров’я. Також перегрівання печі може викликати пожежу, якщо біля неї будуть легкозаймисті предмети побути.
▪️ Аби не було пожежі, важливо, аби перед піччю на підлозі було постелено металевий лист.
▪️ Розпалювати піч можна лише дровами та папером. Використання бензину, керосину та інших подібних рідин – заборонено!
▪️ Щільно зачиняйте дверцята печі та не залишайте її без нагляду.
▪️ Періодично стежте за станом димоходу, очищуючи його від сажі та перевіряйте наявність тріщин. Аби це було легше помітити стіни та димові канали мають бути оштукатурені та побілені. Також слідкуйте, щоб взимку не було обмерзання димоходу.
«Чадний газ – це продукт неповного згоряння палива: вугілля, газу, дров чи бензину. Він є дуже небезпечним, бо не має запаху, а тому його неможливо відчути, без кольору, смаку. Він здатен призвести до біди за лічені хвилини. Зазвичай під дією чадного газу людина втрачає свідомість, може отруїтись і, навіть, померти», – пояснила представниця ДСНС.
Чадний газ утворюється, якщо горіння відбувається в умовах браку кисню. Окрім того, що він виділяється під час використання в побуті газового обладнання та печей, він ще виділяється під час роботи: двигунів внутрішнього згоряння автомобілів та суден; дров’яних/газових/вугільних печей; портативних бензинових генераторів; мийних машин; камінів; вугільних грилів; газових водонагрівачів; гасових обігрівачів тощо.
Він є дуже небезпечним, тому що його помітити неможливо.
Державна служба з надзвичайних ситуацій виділяє декілька ступенів отруєння чадним газом.
При легкому ступеню отруєння відчувається шум у вухах, пульсація великих артерій, головний біль, спрага, загальна тривога, почуття страху.
При середньому ступеню отруєння людина спочатку втрачає свідомість, що повертається відразу, якщо постраждалого винести на свіже повітря. Характерними ознаками середнього ступеня отруєння є почервоніння обличчя, неадекватність поведінки, підвищення температури тіла до 38-40 градусів.
При тяжкому отруєнні людина втрачає свідомість на тривалий час, виникає розлад дихання. Характерними ознаками тяжкого отруєння є поверхневе дихання, іноді його повна зупинка. Мимовільне випорожнення кишківника та сечового міхура. Шкіра стає синюшною.
Якщо ви відчуваєте якісь з вищезазначених симптомів, потрібно негайно викликати “швидку” за номером телефона 103. Згідно з рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я України, людині можна надати домедичну допомогу:
“Якщо ви або ваші близькі підозрюєте у себе отруєння чадним газом, потрібно викликати 103, вийти або винести потерпілого на свіже повітря, покласти під голову подушку, розстебнути комір і пояс. Найкраща допомога при отруєнні чадним газом в медичних умовах – довготривале вдихання кисню”, – йдеться в повідомленні МОЗ.
За останні декілька років в Болградській громаді випадків отруєння чадним газом не було зареєстровано. Але в межах Болградського району такі випадки були. Наприклад, в жовтні минулого року під час опалення оселі піччю, ледь не загинули двоє людей, отруївшись чадним газом.
“Щоб запобігти нещасним випадкам потрібно бути свідомим громадянином, стежити за станом вашого дому та дотримуватися правил пожежної безпеки. Наші спеціалісти щоденно проводять роз’яснювальну роботу з людьми на вулицях міста, нагадують їм правила експлуатації різноманітних приладів у побуті та завжди відкриті до комунікації”, – підбила підсумок Кристина Янковська.
Ганна Ковальова
***
Ця публікація була створена інтернет-виданням «Махала» в межах кампанії «Безпека (Ци)Вільних». Кампанія «Безпека (Ци)Вільних» реалізується ГО «Інтерньюз-Україна» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.