Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

На утримання пунктів пропуску у 2024 році Бессарабії витратять у шість разів більше, ніж минулого року 

19 Березня 2024 09:57
Олександра Сергєєва
На утримання пунктів пропуску у 2024 році Бессарабії витратять у шість разів більше, ніж минулого року 

Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області оголосила тендер на послуги з комплексного утримання пунктів пропуску «Рені – Джюрджюлешть», «Долинське – Чишмікіой», «Виноградівка – Вулкенєшть», «Табаки – Мирне», «Нові Трояни – Чадир-Лунга». На це планується витратити майже 25 мільйонів гривень. Про це “Махала” дізналася з сайту Prozorro

Контракт на послуги з утримання триватиме протягом одного року з дня завершення аукціону, орієнтовано до 31 березня 2025 року. Для порівняння, утримання цих самих КПП минулого року коштувало Службі відновлення у шість разів менше – 4 185 560 грн. 

Так, переможець тендеру буде протягом року піклуватися про чистоту приміщень та прибудинкових територій, а також за потребою ремонтувати дрібні несправності: міняти лампочки, чинити розетки, тощо.

Виданню “Махала” стало цікаво, чого така велика різниця між минулорічною вартістю послуг та новою. Ось що нам вдалося дізнатися, після порівняння переліку робіт:

  • площа підлоги, яку необхідно вимити, зросла з 51 тисячі м2 до 206,4 тисячі м2;
  • окремо порахували миття кабінетів та приймальних – ще майже 150 тисяч м2;
  • площа вікон, які потрібно мити, також збільшилася з 330 м2 до 448 м2;
  • площа твердого покриття на прибудинковій території, яку потрібно підмітати, зросла з 1,3 млн м2 до 5,2 млн м2; 
  • додатково цього року додали ще послугу з поливання газонів на площі 274 тисячі м2;
  • площа скошуваної трави зросла у 4 рази
  • площа території, яку прибиратимуть від снігу, зросла вдвічі – з 100 тис м2 до 228 тисяч м2. 

Чого так? Бо прибиратися вирішили частіше. Більшість послуг з прибирання, які надавалися раз на тиждень чи на місяць, будуть робитися кожні два дні, наприклад прибирання кабінетів. Але чи вартує це додаткових 20 мільйонів?!

Окрім цих змін у новому контракті суттєво збільшено запас палива для генераторів – з 15 600 до 73470 л, а також збільшили запас протиожеледних матеріалів – з 48,45 м3 до 104, 78.

Зазначимо, це не всі витрати, які йдуть на утримання КПП. На кожен з них окремо було проведено закупівлю річного запасу електричної енергії. Загальна вартість енергії для цих п’яти КПП цього року становитиме майже 5 мільйонів гривень. Найбільше коштів на закупівлю енергії виділено на утримання КПП “Рені – Джурджулешти”. 

Нагадаємо, наразі триває робота з модернізації пунктів пропуску Одещини, загальною вартістю понад 200 мільйонів гривень. 

Поділитись
Зараз читають