Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Музикант, відеоблогер, розробник дронів: як мешканець Болграда Юліан Гіневський наближає Перемогу 

02 Липня 2023 17:00
Софія Чебан
Музикант, відеоблогер, розробник дронів: як мешканець Болграда Юліан Гіневський наближає Перемогу 

Юліан Гіневський – корінний мешканець Болграда. З дитинства він знав, що таке військова служба, адже батько Юліана був військовим, а мати працювала вихователькою в дитячому садочку військового гарнізону. Сьогодні сержант Гіневський боронить Україну від російських окупантів. Він є командиром підрозділу аеророзвідки 73-го центру.  

Життя до війни

У рідному місті Юліана знають як вокаліста та учасника рок-гурта «Cutty Sark». Після того, як в Болграді розформували першу аеромобільну дивізію, Юліан вирішив не йти далі служити, а спробував себе у творчості. 

“Після закінчення служби я пішов працювати у місцевий Будинок культури, там ми й створили рок-гурт, який знайшов свого глядача в Бессарабії. Грали з Ізмаїльськими музикантами, давали концерти в Болграді та поїздили Україною. Музика – частка мене, досі займаюся нею та кидати не збираюся”, – ділиться Юліан. 

Він став відомим не тільки як талановитий вокаліст та учасник рок-гурта «Black Road», а також як успішний блогер, який знімає круті відеоогляди різних дронів та відеоролики з налаштування всього, що пов’язано з ними. 

“Все почалося дуже спонтанно. Я почав цікавитися дронами ще у 2012 році, як тільки в Україні почали говорити про радіокеровані моделі. Потім я почав  відвідувати різні форуми та спробував зняти перші відео. Моїм друзям дуже сподобався такий формат блогінгу, тож я вирішив знімати більше  відеооглядів і створив власний YouTube-канал”, – розповідає журналісту інтернет-видання “Махала” Юліан Гіневський. 

Згодом YouTube-канал “RCSchoolmodels” став приносити свої плоди. Юліан почав співпрацювати з різними компаніями та у 2019 році поїхав до Китаю, як провідний фахівець, щоб поділитися досвідом у збірці дронів. 

“До війни моєю головною мрією був розвиток у цій сфері, а саме: розробка дронів та програмне забезпечення для них. Я  йшов до неї, до речі, дуже успішно”, – каже Юліан. 

Коли розпочалася війна 

“Коли розпочалася війна, я був за кордоном, і не відразу повірив, що це реальність. Повернувшись додому, я розпочав працювати з підрозділом, де зараз служу, робив для них дрони, а потім вирішив піти до лав ЗСУ та розробляти дрони для того, щоб самому знищувати противника у гарячих точках”, –  каже герой нашої публікації. 

Про підрозділ, де служить Юліан, писали відомі світові ЗМІ –  The New York times  та The Guardian.

За словами журналіста The Guardian, українські військові кажуть, що російські солдати налякані таємничими нічними атаками. Вони прозвали невидимих дронів Бабою-Ягою на честь надприродної відьми, яка літає на мітлі.

фото The New York Times

“Більшість наших місій були успішними. Дрони були порівняно дешеві у виробництві та часто вибивали танки вартістю 2 мільйони доларів. Нашим маленьким підрозділом за останній квартал були знищені понад 89 одиниць вражої техніки, танки, БТРи та навіть зенітно-ракетні комплекси. А за останній рік понад 140 одиниць різної бронетехніки ворога ”, – поділився Юліан з “Махалою”.

За особливу мужність та відвагу, за заслуги перед народом України нещодавно Юліан Гіневський отримав Почесну грамоту Верховної ради України

“Були плани розвиватися в напрямку розробника, але війна все змінила. Зараз для мене важливо бути корисним країні, в якій я народився та виріс. Чесно кажучи, точно не думав воювати. Але ворог сильний, хитрий та підлий. Тому я буду служити до кінця цієї війни, щоб відсвяткувати перемогу разом з рідними у тихому Болграді”, – підкреслив сержант Гіневський. 

Тож не «Байрактарами» одними живе український фронт. Власні розробки ударних та розвідувальних БПЛА значно просунулись вперед за понад півтора року повномасштабної війни. Дрони вже довели свою ефективність у бою. 

“Я служу заради наших дітей, щоб вони не знали, що таке війна та мали світле майбутнє з можливостями розвитку”, – поділився  Юліан Гіневський. 

Поділитись
Зараз читають