Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

«Махала» дізналася, чи загрожує Болградському району холера? (відео)

14 Червня 2023 17:07
Софія Чебан
«Махала» дізналася, чи загрожує Болградському району холера? (відео)

Триває проєкт «Махала дізнається», в рамках якого наші читачі мають можливість задавати питання, які їх турбують. До редакції інтернет – видання «Махала» надійшло багато запитань після трагедії на Каховській ГЕС. Мешканців району турбує питання ймовірного забруднення води у регіоні.

За коментарем щодо якості води та профілактики захворювань, а з питанням, чи загрожує Болградському району холера, «Махала» звернулася до директорки Болградського районного відокремленого підрозділу ДУ «Одеський   ОЦКПХ МОЗ України» Світлани Фіногенової.

Зрозуміло, що після трагедії на Каховській ГЕС у наших людей буде багато запитань щодо загрози забруднення води у Болградському районі. Можу сказати, що ми не маємо жодного зв’язку з річками та морем, які можуть бути забруднені. Всі джерела купання, рибної ловлі та водопостачання не мають зв’язків з небезпечними зонами.

Відкритим джерелом водопостачання в місті Болград є озеро Ялпуг, тому загроза є завжди. Болградським районним  відокремленим підрозділом ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ України» проводиться щоденний моніторинг питної води водопроводів міста. На сьогоднішній день жодних відхилень за мікробіологічними та бактеріологічними показниками на озері не виявлено.

Цього року у озеро було запущено багато води. Показники сольового складу питної води стали більш покращені. Такого не було на протязі останніх 5 років»

Чи всі джерела води відповідають нормам?

Зараз в Болградському районі є 53 комунальні підприємства, які мають водопроводи.  В них  відхилень від показників не було. В жодному населеному пункті ми не маємо збільшення показників інфекційних захворювань.

Чи можна вживати не кип’ячену воду з бюветів?

Воду з нашого водопроводу можна вживати не кип’яченою, навіть з крану. Кожного дня вона знезаражується хлором. Тому можна не турбуватися з цього приводу. Фільтри, які розташовані у бюветах, дуже надійні. Тобто вода добра,  людям потрібно слідкувати лише за чистотою тари, в яку вони набирають ту воду.

Що ви можете порадити мешканцям сільської місцевості, які вживають воду з колодязя?

Колодязів, які відповідають санітарним вимогам, залишилося дуже мало, тому раджу воду з таких джерел обов’язково кип’ятити.

Стосовно профілактики, ви можете дати поради людям?

Так, звичайно. Ці поради стосуються не тільки холери та гострих кишкових захворювань.  Кожного літа стає тепло та ми йдемо купатися на водойми. Хочемо чи не хочемо, але ми ковтаємо воду, в якій може бути якийсь збудник захворювання.  Тому раджу, якщо ви захворіли, звертатися до лікарів. Не така страшна холера, як те, що ми її не лікуємо!

Тобто, в нашому озері купатися можна?

Зараз не раджу цього робити. Чому? Вода брудна, вона не може бути безпечною. Так, зараз не має холерного вібріону, але є віруси, умовно патогенна мікрофлора. Тому можна захворіти на дизентерію.

Дякуємо за змістовну відповідь.

Поділитись
Зараз читають