Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Будівля-привид в центрі Болграда: як занепадає місто з 200-річною історією

09 Квітня 2023 15:56
Тетяна Терзі
Будівля-привид в центрі Болграда: як занепадає місто з 200-річною історією

Болграду 200 років, за цей час місто накопичило цілу купу історичних будівель, пам’яток, імен, але, як виявляється, щось пішло не так. Місто, на жаль, втрачає історичну двоповерхову будівлю в самому центрі, на проспекті Соборний, 142.

Цей двоповерховий цегляний особняк – ровесник будівлі історико-етнографічного музею, початку ХХ століття, між 1909 і 1911 роками. Без сліз на будинок дивитися не можна, лякають його тріснуті вікна і фасад, що обсипається, обклеєний оголошеннями та листівками. 

Містяни, що йдуть повз, вже не помічають його. Колись це був гарний особняк на центральному проспекті Болграда, а зараз він  ніби-то є, але його ніби й немає.

Чий він, чому в такому жахливому стані? Звертаємося до начальниці відділу містобудування та архітектури, будівництва, ЖКГ та державного архітектурно-будівельного контролю Болградської міської ради Людмили Арнаут.

«Цей будинок не належить місту. Він належить Білгород-Дністровській КЕЧ. Ми намагаємося отримати від них відповіді на запити щодо використання будівлі, але марно», – повідомила Людмила Арнаут.

Чи пам’ятають мешканці Болграда цей будинок, що тут було раніше? Це питання ми задали нашим підписникам в “Фейсбук”.

Борис Лазарев 

«Військова КЕЧ та їдальня. Їдальня була відкрита десь до 2000 року, якщо не помиляюся. Заходили туди за пиріжками»

Жанна Калчева

«Там завжди провал перед будівлею, мабуть, підвал хороший».

Влад Цепеш

«Будинок реально крутий. Дореволюційний, то точно, але мене трохи бентежить різний відтінок першого та другого поверху, схоже на пізнішу надбудову. Але стилістика одна, тому може якось будували поетапно. Дивно, що немає про нього інфи».

Ніна Абаджієва

«У 80-х роках була військова їдальня, а за будівлею – склад КЕЧ, на другому поверсі була бухгалтерія КЕЧ”.

Микола Корнієнко

«Коли в 1969 році до Болграда прибула десантна дивізія, в будівлі відкрили їдальню воєнторгу. На подвір’ї був склад КЭЧ, на другому поверсі розташовувалося управління КЭЧ на чолі з начальником».

Олена Ніколова

«Дуже смачно готували. Там була їдальня, можна було їсти всім охочим. Їла, коли чекала автобус на Кагул. Залишилися добрі спогади».

Андрій Баланець

Що було в будівлі останніх 50 років – відомо, але цікаво дізнатися його повну історію. Я знаю, що господарі цієї будівлі були багаті румуни, родичі їх зараз живуть у м.Бреїла, в Румунії, вони навіть надавали документи на майно.” 

Наталія Сафронова

На фасаді будівлі  рік побудови 1902-й або 5-й, вже не пам’ятаю. На кожній сходинці напис “Завод Рестеля. Одесса”. Такий самий напис на старих сходах Болградської гімназії. Отже, другий поверх – це не надбудова. Хотілося б дізнатися більше про будинок”.

***

На жаль, містяни мають лише спогади про будівлю. Місцеві історики не знають ні точної дати побудови, ні його історії. Очевидно, що будівля впаде без належного обслуговування, і ми будемо мати ще один паркан в центрі міста.

Недбалість чи небажання зберігати історію? Це питання не тільки до влади, а й до людей, які мешкають в місті.  Йому 200 років, але ми так мало знаємо про його  історію

Серафим Савченко 

Поділитись
Зараз читають