Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Сміття в ярах міста Болград: рік минув, а все так само

18 Квітня 2023 17:10
Махала
Сміття в ярах міста Болград: рік минув, а все так само

Кожної весни в населених пунктах Болградської громади проходять масштабні суботники. Бюджетники та мешканці сіл та міста вивозять тонни сміття з ярів, узбережжя озера та парків. Ми поцікавилися, як в Болградській громаді борються із засміченням території. Чи притягуються до відповідальності тих, хто викидає сміття?

Засмічені яри залишилися

На думку начальниці інспекції з благоустрою Болградської міської ради Діани Петрик, ситуація не така погана, як може здаватися.

«Місто стає чистішим завдяки суботникам. Особливу увагу ми приділяємо ярам, бо там є багато джерел, які впадають в озеро. Сміття погіршує якість води», – говорить Діана Петрик.

Біля ярів комунальна служба встановила контейнери для сміття, це повинно було б зменшити кількість сміття, але…

Минулого року інтернет-видання “Махала” вже обстежувало яр біля вулиці Інзовська та Першотравнева. В цьому році ми вирішили перевірити його ще раз.

Не дивлячись на попереджувальну табличку про штраф за несанкціоноване викидання сміття і те, що біля самого яру стоїть контейнер – сміття дуже багато. Як і рік тому, люди продовжують викидати будівельне та побутове сміття в яр. Цей яр – один з найбільших в місті, по його дну протікає джерело, до того ж яр – є зливним стоком, і під час дощу весь цей бруд потоком води змиває в озеро Ялпуг.

Так само виглядає яр біля мосту на виїзді з Болграда, що розташований на вул. Першотравневій (кут Заводської).

Але буквально за два квартали від цього смітника картина зовсім інша. Той же самий яр, але вже наприкінці проспекту Соборний. Вулиця упирається в мальовничий яр. І він чистий! 

Стоїть контейнер, люди кидають в нього сміття.

«В нас завжди так було. Сусіди не тримають худобу, не вивалюють нічого в яр. Колись був смітник, але його прибрали декілька років тому, і зараз там чисто. Йдіть подивиться», – каже нам пані Лариса, господиня одного з будинків на самому краю яра. 

Труднощі при накладанні штрафів

За минулий рік інспекція з благоустрою виписала всього три протоколи на мешканців міста за викидання сміття, а в цьому році лише один.

Саме через це протоколів так мало. Хоча люди дзвонять в інспекцію та сповіщають про порушення, але тільки анонімно.

В ідеалі, одна з функцій інспекції – встановлення фактів порушення, таким чином, щоб свідки уникали особистого контакту з порушником, щоб не виникало чвар, але Закон цього не дозволяє. Виходить замкнуте коло. 

Через це виникає прецедент безкарності: одні люди продовжують палити листя, викидати сміття, а інші відмовляються свідчити та підписувати протоколи.

Суботник – єдиний вихід?

Може здатися, що людям просто нема куди викидати велику кількість сміття, бо контейнер може бути переповнений. І тому вони викидають це у яр. Але комунальне підприємство «Горводоканал» має послугу додаткового вивозу сміття. Коштує це 40 гривень за один кубометр. Сміття можна просто залишити біля будинку, приїде трактор та все забере. 

Але щоб це зробити, треба дійти до офісу КП «Горводоканал» та сплатити послугу в касі. Інших варіантів немає.

Єдиним інструментом позбавлення громади від сміття інспекція з благоустрою бачить саме в суботниках: «Іншої боротьби зі сміттям в нас поки немає»,  – каже Діана  Петрик.

Каналізація просто неба

Є в Болграді випадки, коли із будинку, які стоять на краю ярів, люди роблять каналізацію, як у середньовіччі. Тобто просто виводять трубу у яр та й все.

«Це порушення 152 статті адміністративного кодексу України. В цьому році був сніг, і це було хорошим часом, щоб перевірити ці стоки. Ми обійшли яри та помітили, що ті, кого штрафували в минулі роки, прибрали труби, але не всі», – говорить начальниця інспекції.

Міська рада намагається також слідкувати за рівнем споживання води та кількістю вивозу її за допомогою асенізаторських машин. Як це працює на практиці – не зрозуміло.

Якщо приватний будинок споживає велику кількість водопровідної води, а відкачує із вигрібних ям значно менше, це свідчить, що резервуар не є герметичним. Так звані самовсмоктуючі ями, які не мають дна, з них стічна вода потрапляє в ґрунт. 

Зараз, щоб викопати яму, треба подати заяву до міської ради, і щоб її узаконити, треба повністю забетонувати стіни та дно. Але наскільки це дієва практика – теж не зрозуміло.

Випас скота в непризначеному для цього місці

Ця проблема актуальна для сіл. Про це інспекцію повинні сповіщати старости, вони також мають слідкувати за чистотою території. В селах є визначені пасовищі загального користування. Але зазвичай чабани випасають худобу в лісозахисних смугах та просто край села. Це стає проблемою.  

Наприклад, на окраїні міста Болград декілька років тому висадили дерева біля спортивного майданчика в районі третього військового містечка, але худоба знищила деякі з них і в цьому році довелося підсаджувати.

Висновок

В результаті все так само як і рік тому. Люди кидають сміття та залишаються безкарними. Інші люди прибирають те сміття в одних і тих самих місцях. 

Серафим Савченко 

Поділитись
Зараз читають