Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Що треба знати про технічне обслуговування будинків:  НКРЕКП надала відповідь на запит видання «Махала»

21 Вересня 2024 12:14
Тетяна Терзі
Що треба знати про технічне обслуговування будинків:  НКРЕКП надала відповідь на запит видання «Махала»

Видання «Махала» отримало відповідь на свій запит від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). То ж за яких умов споживачі природного газу мають оплачувати технічне обслуговування газового обладнання та внутрішніх газопроводів?

Що повідомили в НКРЕКП

Одне із завдань НКРЕКП на ринку природного газу – це встановлення (зміна) тарифів, які повинні забезпечити необхідні інвестиції в газорозподільні системи та встановлення для операторів газорозподільних систем граничних рівнів вартості виконання видів робіт та послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків. Однак у НКРЕКП відсутні повноваження щодо врегулювання відносин щодо технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання приватних домоволодінь, а також розрахунку вартості технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання для приватних домоволодінь.

Власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) відповідає за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами.

Підлягає відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки за умови, зокрема, не забезпечення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) технічного обслуговування.

Роботи з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання належать до конкурентного ринку, відповідно, врегулювання таких взаємовідносин повинно здійснюватися на основі вільного волевиявлення сторін за окремим договором щодо надання послуг з технічного обслуговування. Звертаємо увагу, що власник/балансоутримувач внутрішньобудинкової системи газопостачання не зобов’язаний укладати договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкової системи газопостачання виключно з Оператором ГРМ, а може укласти такий договір із будь-яким суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт.

Витрати пов’язані з технічним обслуговуванням внутрішньобудинкових систем газопостачання не включаються до тарифу на послуги розподілу природного газу, а мають бути сплачені споживачами безпосередньо виконавцю зазначених робіт відповідно до умов договору.

Отже, підсумовуючи та говорячи простою мовою:

  • НКРЕКП встановлює тарифи на обслуговування та ТО багатоквартирних будинків.
  • НКРЕКП не має повноважень щодо встановлення тарифів на обслуговування та ТО приватних домоволодінь.
  • Власник домоволодіння відповідає за технічний стан газопроводів та має утримувати газове обладнання в належному стані, інакше може бути відключений від газопостачання з встановленням заглушки.
  • Роботи з ТО можуть проводитися тільки після укладення договору. Немає договору – немає роботи та оплати. Якщо вам просто дали квитанцію без договору, ваше право її не оплачувати.
  • Договір на послуги з ТО можна заключити не тільки з Оператором ГРМ (у нас це Одессагаз), а й з будь-яким суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт.
  • Тариф на ТО не включений в оплату за транспортування газу та має сплачуватися окремо.
Поділитись
Зараз читають