Інтернет-видання Бессарабії
Пошук

Селище Тарутине та ще декілька сіл Бессарабії отримали нові назви: комітет ухвалив рішення

21 Березня 2024 11:00
Олександра Сергєєва
Селище Тарутине та ще декілька сіл Бессарабії отримали нові назви: комітет ухвалив рішення

Вчора, 20 березня, відбулося засідання Комітету державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, під час якого були узгоджені нові назви для 109 населених пунктів України. Про це розповів нардеп Роман Лозинський. 

Усі рішення щодо перейменувань будуть передані на розгляд Верховної Ради, після чого вони наберуть чинності. 

У Білгород-Дністровському районі нові назви отримали два населених пункти. Їм повернули перші назви: Миколаївка-Новоросійська стало Байрамча, а село Зоря – Камчик.

Зазначимо, мешканці Зорі дуже добре сприйняли новину щодо перейменування. Камчик – перша назва, яку дали поселенню бессарабські болгари, що мешкали у цій місцевості. Поселенці були представниками сіл, розташованих уздовж річки Камчія у Болгарії. Документально назву Камчик було затверджено у 1832 році і так село називалося понад століття, аж поки радянська влада у 1945 році не перейменувало його у Зорю.  

У Болградському районі нові назви отримали одразу три населених пункти. Селу Роща Теплицької громади повернуть стару назву – Новий Париж.

Не дивлячись на обурення місцевих та їх боротьбу за збереження своїх назв, було прийнято рішення щодо перейменування села Малоярославець Перший та селища Тарутине.

Малоярославець Перший відтепер матиме назву Прикордонне, а Тарутине стане Бессарабським.  

Для мешканців селища Тарутине таке рішення не стало радісним, адже вже тривалий час вони борються за збереження своєї назви. Місцеві активісти ще до прийняття рішення анонсували, що подаватимуть до суду та будуть його оскаржувати

На фото селище Зоря – тепер Камчик. Фото Софії Чебан.

Поділитись
Зараз читають